Juligt...

En kommentar på ett tidigare inlägg i en av mina bloggar ville ha ett jultema på våra recept. Julrecept finns det redan gott om överallt på nätet, även på Godare Mat, och jag visar hellre den övriga bredden på sajten. Men, för all del, här kommer ett juligt recept som får avsluta temat matpajer...
 
Skaldjurspaj med saffran
 
Ingredienser 6-8 portioner:
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
 
Fyllning:
1 burk kräftstjärtar i spad (360/170 g)
1 burk räkor i spad (360/170 g)
3 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
 
Äggstanning:
4 ägg
2 dl grädde
2 msk kräftspad
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1/2 - 1 påse saffran
 
Tillagning:
 
Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
 
Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt ca 30 min.
 
Sätt ugnen på 200º.
 
Förgrädda pajskalet 10-15 min.
 
Lägg de väl avrunna räkorna och kräftstjärtarna i en skål tillsammans med osten. Pressa vitlöken över och blanda väl. Bred ut över bottnen av pajskalet.
 
Vispa samman ägg, grädde, kräftspad, salt, vitpeppar och saffran. Häll äggstanningen över fyllningen.
 
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter tills äggstanningen stelnat.
 
Låt pajen svalna något innan den serveras.
 
Källa: Godare Mat
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0