Ananas & Grädde

Nu växlar vi tema och ger oss på dessertpajer, måste ju stilla sötsuget lite ibland också...
 
Det här är nog den absolut läckraste pajen jag skapat, den ger verkligen mersmak... Som alltid är receptet hämtat från Godare Mat och den här gången även Lilla Pajboken...
 
Pineapple Cream Pie
 
Ingredienser 8-10 portioner:
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
 
Fyllning:
100 g vit choklad
3 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl avrunnen krossad ananas i spad
2 msk ananasspad
3 äggvitor
1 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl
 
Täcke:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 msk kanel
100 g mandelspån
 
Tillagning:
 
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
 
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
 
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
 
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
 
Nagga bottenplattan med en gaffel.
 
Smält chokladen till fyllningen över vattenbad. Tag av från värmen och rör ner äggulorna en i taget. Rör sedan ner vispgrädden, ananasspad och väl avrunnen krosssad ananas.
 
Vispa äggvitorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl till ett hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i ananassmeten.
 
Bred ut fyllningen över hela bottnen.
 
Grädda mitt i ugnen vid 200° i 25-30 minuter. Låt svalna något innan täcket läggs på pajen.
 
Smält smöret till täcket i en tjockbottnad kastrull och blanda ned resten av ingredienserna. Värm massan på svag värme (får ej koka) under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
 
Bred blandningen försiktigt över fyllningen.
 
Grädda mitt i ugnen vid 200° i cirka 10-12 minuter.
 
Låt pajen svalna i formen. Servera med vaniljvisp.
 
Källa: Godare Mat
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0