Äta med sugrör?

Att äta med sugrör går ju med en del soppor, men det kan nog bli svårt med den här. Egentligen ska man nog kalla den "stoppa", för tunn för att vara stuvning och lite för tjock för att riktigt vara soppa. Men gott är det. Och nyttigt.
 
Receptet kommer givetvis från Godare Mat, den kanske bästa matsajten just nu, kom gärna på besök...
 
Krämig rotfruktssoppa
 
Ingredienser 8-10 portioner:
 
kålrot ca 700 g
3-4 morötter ca 500 g
rotselleri ca 400 g
sötpotatis ca 600 g
1,4 l vatten
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 buljongtärning, kött eller grönsak
5 dl vispgrädde
1-2 tsk Sambal Oelek
1 kruka oregano eller citronmeliss
 
Tillagning:
 
Skala och rensa rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vatten, salt, vitpeppar och buljongtärning. Koka upp under lock och låt koka tills rotfrukterna är mjuka.
 
Ta av från värmen. Tillsätt vispgrädde, Sambal Oelek och oregano eller citronmeliss. Spara några kvistar till garnering. Mixa i grytan med stavmixer till en slät soppa.
 
Servera med hårdkokta ägg i halvor och ostsmörgåsar, helst av något gott och syrligt fullkornsbröd.
 
Soppan går utmärkt att frysa, varför inte portionsvis för dagar när man inte har så mycket tid?
 
Mjölkproteinallergi/laktosintolerans: Ersätt grädden med Oatley Havregrädde.
 
Äggallergi: Byt ut ägghalvorna mot lite knaperstekt bacon.
 
Källa: Godare Mat
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0