Butter citron...

Nu växlar vi tema och ger oss på fikabröd en stund. Varför köpa torra butterkakor när man kan göra en som är mycket godare och saftigare själv? Svårt är det inte heller. Mer goda kakor och fikabröd hittar du på Godare Mat där det här receptet hämtats...
 
Tobbes butterkaka med citron
 
Ingredienser 1 kaka:
 
25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk hel kardemumma
1 krm salt
7-8 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 g mandelmassa
rivet skal 1 citron
2 msk saft av citron
 
Pensling:
1 ägg
mandelspån
 
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk saft av citron
 
Tillagning:
 
Stöt kardemumman i en mortel.
 
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
 
Blanda i socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.
 
Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
 
Riv mandelmassan. Rör ut den med citronskal och citronsaft.
 
Spänn fast ett bakplåtspapper med bottnen i en springform, ca 24 cm i diameter. Smörj formen.
 
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
 
Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på mandelmassan. Rulla ihop från långsidan.
 
Skär i ca 3 cm långa bitar. Packa bitarna i formen. Låt jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.
 
Värm ugnen till 200°C.
 
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelspån över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kallna i formen.
 
Rör ihop florsocker och citronsaft i ett glas. Ringla glasyren över den avsvalnade kakan och låt den stelna innan kakan tas ur formen. Kakan kan eventuellt behöva lossas från kanten med en bordskniv innan kanten lossas från formens botten.
 
Källa: Godare Mat
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0