Frukost
Riktigt förbaskat goda frukostbullar, får bara inte missas...
Jag håller mig kvar hemma i Sverige med dessa läckra bullar gjorda på... Gröt!
Det här receptet på matbröd har naturligtvis hämtats från GodareMat.se där hundratals andra matbröd också finns att finna. GodareMat.se är den procentuellt snabbast växande mat-sajten just nu, kom gärna på besök...
Tobbes frukostbröd
Ingredienser 20-25 st:
Gröt:
4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt
Deg:
50 g margarin eller smör
3 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin
1,5-2,5 liter vetemjöl
Pensling:
ägg
blå vallmofrön
Tillagning:
Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
Stöt kummin i en mortel.
Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1-1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.
Ta ut och låt svalna på galler under duk.
Källa: Godare Mat
Jag håller mig kvar hemma i Sverige med dessa läckra bullar gjorda på... Gröt!
Det här receptet på matbröd har naturligtvis hämtats från GodareMat.se där hundratals andra matbröd också finns att finna. GodareMat.se är den procentuellt snabbast växande mat-sajten just nu, kom gärna på besök...

Ingredienser 20-25 st:
Gröt:
4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt
Deg:
50 g margarin eller smör
3 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin
1,5-2,5 liter vetemjöl
Pensling:
ägg
blå vallmofrön
Tillagning:
Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
Stöt kummin i en mortel.
Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1-1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.
Ta ut och låt svalna på galler under duk.
Källa: Godare Mat
Kommentarer
Trackback