Goa knölar...
Tema-byte och dags att återvända lite till pajerna, fast matpajer den här gången. Om det här är en paj eller en gratäng i pajskal är en annan fråga. Gott är det i alla fall, ett utmärkt tillbehör till grillat eller kallskuret. Mer läckra recept finns på Godare Mat...
Potatispaj
Ingredienser 6-8 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
6-8 potatis (ca 600 g)
1-2 dl riven ost
Äggstanning:
4 ägg
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk vitlökspulver
Tillagning:
Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200º.
Förgrädda pajskalet 10-15 min.
Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och vitlökspulver. Häll 1/3 i botten av pajskalet.
Skala potatisen och skiva den tunt. Blanda potatis och riven ost och lägg blandningen i pajskalet.
Häll resten av äggstanningen över fyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter tills äggstanningen stelnat. Prova med sticka så potatisen är klar.
Låt pajen svalna något innan den serveras.
Serveras som den är med en blandad sallad eller som tillbehör till stekt eller grillat kött eller fågel, passar också bra till kallskuret.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 6-8 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
6-8 potatis (ca 600 g)
1-2 dl riven ost
Äggstanning:
4 ägg
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk vitlökspulver
Tillagning:
Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200º.
Förgrädda pajskalet 10-15 min.
Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och vitlökspulver. Häll 1/3 i botten av pajskalet.
Skala potatisen och skiva den tunt. Blanda potatis och riven ost och lägg blandningen i pajskalet.
Häll resten av äggstanningen över fyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter tills äggstanningen stelnat. Prova med sticka så potatisen är klar.
Låt pajen svalna något innan den serveras.
Serveras som den är med en blandad sallad eller som tillbehör till stekt eller grillat kött eller fågel, passar också bra till kallskuret.
Källa: Godare Mat
Kommentarer
Trackback