Hetta i vintermörkret
Vintern är över oss och med den kylan. Då kan det vara gott med en het soppa för att få upp värmen igen. Detta leder oss in på nästa tema, läckra soppor från Godare Mat...
Het tomat- och räksoppa
Ingredienser 4-6 portioner:
1 kg tomater
1 gul lök
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2-1 msk Sambal Oelek
1 tsk fänkålsfrön
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 äggulor
500 g räkor
Tillagning:
Skålla och flå tomaterna. Skär dem i små tärningar.
Skala och hacka löken fint. Hacka vitlöken fint. Ta ur kärnhuset ur paprikan och skär den i små tärningar.
Fräs lök och paprika i olivolja i en gryta så de blir mjuka utan att få färg.
Tillsätt tomat, Sambal Oelek, fänkålsfrön, vatten, buljongtärning, salt och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda cirka 20 minuter på låg värme.
Dra grytan från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer direkt i grytan.
Vispa äggulorna och rör sedan ner dem i soppan. Tillsätt till sist räkorna.
Servera med ett grovt bröd och en god ost.
Källa: Godare Mat, nu bättre än någonsin...

Ingredienser 4-6 portioner:
1 kg tomater
1 gul lök
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2-1 msk Sambal Oelek
1 tsk fänkålsfrön
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 äggulor
500 g räkor
Tillagning:
Skålla och flå tomaterna. Skär dem i små tärningar.
Skala och hacka löken fint. Hacka vitlöken fint. Ta ur kärnhuset ur paprikan och skär den i små tärningar.
Fräs lök och paprika i olivolja i en gryta så de blir mjuka utan att få färg.
Tillsätt tomat, Sambal Oelek, fänkålsfrön, vatten, buljongtärning, salt och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda cirka 20 minuter på låg värme.
Dra grytan från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer direkt i grytan.
Vispa äggulorna och rör sedan ner dem i soppan. Tillsätt till sist räkorna.
Servera med ett grovt bröd och en god ost.
Källa: Godare Mat, nu bättre än någonsin...
Kommentarer
Trackback