Kan man röka morötter?

Förmodligen inte, men de är goda att stoppa ner i en läcker paj. En paj som är god att ha för sig själv till lunch, gärna med en klick aioli, eller som tillbehör till grillat. Receptet kommer från Godare Mat som är väl värt ett besök...
 
Morotspaj med lök
 
Ingredienser 6-8 portioner:
 
Pajdeg:
2 kokta kalla potatisar, ca 150 g
2 1/2 dl vetemjöl
50 g margarin
1 msk kallt vatten
 
Fyllning:
3-4 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
 
Äggstanning:
4 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk riven muskot
 
Tillagning:
 
Skala och riv den kokta potatisen. Hacka samman mjöl, potatis och margarin till en smulig massa.
 
Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylskåp ca 1 timme.
 
Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten, ca 24 cm i diameter, nagga degbottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylskåp ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Skala morötterna och skär dem i 3 centimeter långa stavar cirka 5x5 millimeter tjocka. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
 
Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken i olja i en kastrull så den blir mjuk utan att få färg.
 
Ta av från värmen och tillsätt morötterna och sockret. Rör om väl och låt överflödigt fett rinna av i en sil.
 
Vispa samman ägg och mjölk, salt, vitpeppar och muskot.
 
Förgrädda pajskalet 10 minuter.
 
Bred ut fyllningen i pajskalet. Häll äggstanningen över fyllningen.
 
Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter eller tills äggsmeten stannat och fått fin färg.
 
Källa: Godare Mat
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0