Kolesterol-bomb

Snart dags att byta tema, men innan dess bjuder jag på en till kolesterol-bomb hämtad från Godare Mat...
 
Nöt- och marängpaj
 
Ingredienser 8-10 portioner:
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
 
Fyllning:
50 g margarin
100 g hasselnötskärnor
100 g sötmandel
2 äggulor
2 dl grädde
1 dl socker
1 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
 
Täcke:
2 äggvitor
2 dl socker
 
Garnering:
50 g mandelspån
 
Tillagning:
 
Sätt ugnen på 200º.
 
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
 
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
 
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över botten. Rulla ut den kvarvarande degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan.
 
Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
 
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
 
Nagga bottenplattan med en gaffel.
 
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen vid 200º i 10-15 minuter.
 
Mal eller hacka hasselnötskärnorna och mandeln fint. Smält smöret och blanda med nötterna. Rör ner äggulor, grädde, socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Blanda väl.
 
Bred nötsmeten över bottnen på pajskalet.
 
Grädda mitt i ugnen vid 200º i cirka 20 minuter.
 
Sänk ugnsvärmen till 175º
 
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska styv. Vänd ner resten av sockret.
 
Bred marängsmeten över nötfyllningen. Strö över mandelspånen.
 
Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda 10-15 minuter tills marängen blivit fast och fått vacker färg.
 
Låt pajen svalna i formen. Servera med vaniljvisp.
 
Källa: Godare Mat
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0