Nytt tema
Dags att fortsätta på det nya temat som påbörjades i förra inlägget. Den här gången förpassar vi oss norröver, hem till Sverige, för att fortsätta med ett gott matbröd hämtat från Godare Mat, den procentuellt snabbast växande matsajten...
Tobbes morotsbröd
Ingredienser 1 bröd:
25 g jäst
3 dl gräddfil
2 tsk hel kummin
1 tsk salt
2 1/2 dl finriven morot
7 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
Tillagning:
Stöt kumminen i en mortel. Skala moroten och riv den fint.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Värm gräddfilen under omrörning tills den blir fingervarm, 37°.
Rör ut jästen med lite av gräddfilen och tillsätt sedan resten.
Rör ner salt, kummin, finriven morot och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
Forma degen till en stor boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper att jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen vid ca 200° i cirka 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 1 bröd:
25 g jäst
3 dl gräddfil
2 tsk hel kummin
1 tsk salt
2 1/2 dl finriven morot
7 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
Tillagning:
Stöt kumminen i en mortel. Skala moroten och riv den fint.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Värm gräddfilen under omrörning tills den blir fingervarm, 37°.
Rör ut jästen med lite av gräddfilen och tillsätt sedan resten.
Rör ner salt, kummin, finriven morot och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
Forma degen till en stor boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper att jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen vid ca 200° i cirka 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat
Kommentarer
Trackback