Tilltugg...

OK, nu har du pastarätten klar, det är bara att välja en från de senaste tre inläggen. Men nog vore det väl gott med ett nybakat bröd till också?
 
Låt oss gå västerut över gränsen och hitta läckra vitlöksdoftande baguetter att servera till. Givetvis har även det här receptet hämtats från Godare Mat...
 
Tobbes vitlöksbaguetter
 
Ingredienser 9 st:
 
25 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk brödsirap
1 tsk hel fänkål
4-5 vitlöksklyftor
2 msk olja
11-12 dl vetemjöl
 
Tillagning:
 
Stöt fänkålen i en mortel.
 
Smula jästen i en skål. Värm vattnet till ca 37° och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig.
 
Tillsätt salt, fänkål, olja och brödsirap samt pressa över vitlöken.
 
Tillsätt det mesta av mjölet, spara en del till utbakningen, och arbeta ihop degen kraftigt tills den är smidig.
 
Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
 
Tag upp degen på mjölat bakbord utan att knåda den. Dela degen i 3 delar som i sin tur delas i vardera 3 bitar.
 
Kavla ut varje bit till en rektangulär platta. Rulla samman från långsidan och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa utan duk i 40 minuter.
 
Sätt ugnen på 275°.
 
Skär ett par snitt med vass kniv i varje baguette. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.
 
Tag ut plåten och pensla bröden med riktigt kallt vatten.
 
Sätt in plåten i ugnen igen och stäng av värmen. Låt stå kvar i ugnen i 20 minuter.
 
Källa: Godare Mat
 
Det här receptet ingår också i kokboken Tobbes Kök 2008 som nu även finns i DirektShoppen på Godare Mat...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0