Vecka efter vecka
Varje vecka på onsdagar vid middagstid skickar Godare Mat ut sitt gratis Matbrevet. Den här veckan är inget undantag. Starta din gratis prenumeration idag...
Veckans upplaga handlar om Halloween. Läs om denna importerade distraktionen och dess ursprung imorgon när Matbrevet kommer. Med Matbrevet får du också massor med recept och annan intressant fakta...
Alla typer av recept och fakta dyker upp i Matbrevet. Här exempel från en kommande upplaga som kommer att handla om våra grannländers mat...
Ribbensteg
Ingredienser 4 personer:
1 1/2 kg mager fläskstek med svål
salt
peppar
2-3 lagerblad
1/2 liter buljong
1 msk soya
1 1/2 msk vetemjöl
10 g smör
Tillagning:
Svålen ristas med en vass kniv och steken läggs med svålen ner i en stekpanna med lite kokande vatten.
Svålen kokas 20 minuter, varefter steken läggs i längpannan.
Gnid svålen med salt och peppar och stick ner lagerblad i svålen.
Sätt in steken i ugnen vid 225° i 20 minuter.
Sänk värmen till 180° och späd skyn med buljong och tillsätt soya.
Fortsätt stekningen tills köttet är genomstekt, cirka 1 1/2 timme.
När 15 minuter återstår av stektiden hälls skyn av.
Om nödvändigt höj temperaturen eller så kan svålen grillas en kort stund. Passa på, det går snabbt för den att bli lagom hård och knaprig.
Rör samman smör och mjöl. Späd med skyn och koka upp såsen. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och dansk rödkål.
Källa: Godare Mat
Dansk rödkål
Ingredienser:
1 rödkålshuvud, 1-1 1/2 kg
1/2 liter konc svartvinbärssaft
1/2 tsk ättika
Tillagning:
Avlägsna eventuella dåliga bladkanter på rödkålshuvudet.
Strimla kålen fint. Använd inte rotstocken, utan bara själva bladen.
Lägg den strimlade kålen i en gryta och tillsätt koncentrerad svartvinbärssaft och ättika.
Koka upp och låt koka på medelhög värme tills all kål är jämnfärgad och genommjuk. Rör om då och då.
Rödkål är tradition på danska julbord, men passar utmärkt till alla sorters kött och fågel.
Källa: Godare Mat
Veckans upplaga handlar om Halloween. Läs om denna importerade distraktionen och dess ursprung imorgon när Matbrevet kommer. Med Matbrevet får du också massor med recept och annan intressant fakta...
Alla typer av recept och fakta dyker upp i Matbrevet. Här exempel från en kommande upplaga som kommer att handla om våra grannländers mat...
Ribbensteg
Ingredienser 4 personer:
1 1/2 kg mager fläskstek med svål
salt
peppar
2-3 lagerblad
1/2 liter buljong
1 msk soya
1 1/2 msk vetemjöl
10 g smör
Tillagning:
Svålen ristas med en vass kniv och steken läggs med svålen ner i en stekpanna med lite kokande vatten.
Svålen kokas 20 minuter, varefter steken läggs i längpannan.
Gnid svålen med salt och peppar och stick ner lagerblad i svålen.
Sätt in steken i ugnen vid 225° i 20 minuter.
Sänk värmen till 180° och späd skyn med buljong och tillsätt soya.
Fortsätt stekningen tills köttet är genomstekt, cirka 1 1/2 timme.
När 15 minuter återstår av stektiden hälls skyn av.
Om nödvändigt höj temperaturen eller så kan svålen grillas en kort stund. Passa på, det går snabbt för den att bli lagom hård och knaprig.
Rör samman smör och mjöl. Späd med skyn och koka upp såsen. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och dansk rödkål.
Källa: Godare Mat
Dansk rödkål
Ingredienser:
1 rödkålshuvud, 1-1 1/2 kg
1/2 liter konc svartvinbärssaft
1/2 tsk ättika
Tillagning:
Avlägsna eventuella dåliga bladkanter på rödkålshuvudet.
Strimla kålen fint. Använd inte rotstocken, utan bara själva bladen.
Lägg den strimlade kålen i en gryta och tillsätt koncentrerad svartvinbärssaft och ättika.
Koka upp och låt koka på medelhög värme tills all kål är jämnfärgad och genommjuk. Rör om då och då.
Rödkål är tradition på danska julbord, men passar utmärkt till alla sorters kött och fågel.
Källa: Godare Mat
Kommentarer
Trackback