Söndagsmiddag

Min granne är händig med en bössa och försåg mig häromdagen med en rådjursstek. Utmaningar uppskattas och resultatet blev riktigt läckert gott...
 
Rådjursstek med rostade roftrukter
 
Ingredienser 6-8 portioner:
 
1 rådjursstek (2-2 1/2 kg)
olivolja
1 äpple
10 katrinplommon
10 enbär
2 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar
1/2 kruka färsk timjan
vatten
 
Rostade rotfrukter:
1 sötpotatis (ca 600 g)
1 bit rotselleri (ca 300 g)
3-4 morötter (ca 500 g)
1 palsternacka (ca 200 g)
1/2 kruka färsk timjan
salt
vitpeppar
olivolja
 
Sås:
5 dl avkok från rådjurssteken
5 dl vispgrädde
1 dl rött vin
1 msk kinesisk soya
salt
vitpeppar
4 msk maizena
 
Tillagning:
 
Ta ur benet ur steken om det finns kvar.
 
Bryn steken på alla sidor i het stekpanna med olivolja. Låt den svalna något och bind sedan samman den med bomullssnöre.
 
Lägg steken i en vid och hög gryta.
 
Dela äpplet i 6 klyftor. Krossa vitlöksklyftorna och enbären med flatsidan på en kniv. Dela katrinplommonen på mitten.
 
Lägg äppelklyftor, vitlök, enbär och katrinplommon runt steken i grytan.
 
Tillsätt vatten så det täcker steken. Smula sönder buljongtärningarna i grytan.
 
Finhacka timjanen och strö hälften över allt det andra i grytan. Spara andra hälften till rotsakerna.
 
Koka upp under lock och låt koka på medelhög värme cirka 60 minuter. Steken är färdig när den når 70º i mitten, kolla med stektermometer.
 
Skala och ansa alla rotsakerna. Skär dem sedan i tärningar cirka 2 cm stora och lägg dem i en ugnssäker form.
 
Dofta över med salt och vitpeppar. Tillsätt den hackade timjanen och blanda runt.
 
Ringla olivolja över och rosta mitt i ugnen vid 200º i 30-45 minuter tills rotsakerna är mjuka. Prova med sticka. Vänd rotsakerna några gånger under tillagningen.
 
När steken är färdig ta upp den ur grytan och låt den vila 5-10 minuter under aluminiumfolie innan den skärs upp i lagom tunna skivor.
 
Sila av 5 dl av kokvattnet i en annan gryta. Tillsätt vispgrädde, rödvin och soya och koka upp.
 
Rör ut maizena i lite kallt vatten och tillsätt under omrörning. Dra såsgrytan från värmen och smaka av med salt och vitpeppar.
 
Servera rådjurssteken med de rostade rotfrukterna och såsen.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0