Trans

Många dieter utesluter helt mjölkprodukter på grund av så kallade transfetter. Det finns goda skäl att undvika transfetter, de ökar halten av dålig kolesterol och minskar mängden bra kolesterol i större grad än mättat fett och enkel- och fleromättat icke-transfett.
 
Vad är då transfetter?
 
Det är omättade fettsyror som vid industriell härdning av fett och oljor ändrar karaktär och får egenskaper liknande de som mättat fett har. De förekommer i delvis härdat fett, men inte helt härdat.
 
Transfetter bildas också i våmmen hos idisslare (kor) och förekommer därför i mjölkprodukter.
 
Studier visar ett samband mellan intag av transfetter och ökad risk för prostatacancer, hjärtinfarkt och andra hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Andra studier har visat att naturligt förekommande transfetter från idisslare inte är skadliga på samma sätt som industriella transfetter. Studierna har visat ett samband mellan transfetter från idisslare och minskad förekomst av hjärt- kärlsjukdomar, även om detta samband inte var säkert.
 
De naturliga transfettsyrorna i mjölkfett har i djurförsök visat sig förebygga vissa cancerformer och ateroskleros.
 
Detta leder oss fram till varför Godare Mat i sin studie om diet och viktkontroll har valt att till viss del inkludera mjölkprodukter.
 
Mjölkprodukter står för en stor del av igenkänningen av smaker, vilket spelar en nyckelroll i att man anammar en diet och inte överger den. Vi tror att man med hjälp av andra livsmedel och ingredienser kan motverka den negativa effekten av transfetternas påverkan av kolesterolhalterna och därmed kan behålla dem i sin diet, om än i mindre utsträckning.
 
Mer om studien och anmälan av intresse att deltaga hittar du hos Godare Mat.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0