Kan man röka morötter?
Förmodligen inte, men de är goda att stoppa ner i en läcker paj. En paj som är god att ha för sig själv till lunch, gärna med en klick aioli, eller som tillbehör till grillat. Receptet kommer från Godare Mat som är väl värt ett besök...
Morotspaj med lök
Ingredienser 6-8 portioner:
Pajdeg:
2 kokta kalla potatisar, ca 150 g
2 1/2 dl vetemjöl
50 g margarin
1 msk kallt vatten
Fyllning:
3-4 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
Äggstanning:
4 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk riven muskot
Tillagning:
Skala och riv den kokta potatisen. Hacka samman mjöl, potatis och margarin till en smulig massa.
Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylskåp ca 1 timme.
Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten, ca 24 cm i diameter, nagga degbottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylskåp ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Skala morötterna och skär dem i 3 centimeter långa stavar cirka 5x5 millimeter tjocka. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken i olja i en kastrull så den blir mjuk utan att få färg.
Ta av från värmen och tillsätt morötterna och sockret. Rör om väl och låt överflödigt fett rinna av i en sil.
Vispa samman ägg och mjölk, salt, vitpeppar och muskot.
Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Bred ut fyllningen i pajskalet. Häll äggstanningen över fyllningen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter eller tills äggsmeten stannat och fått fin färg.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 6-8 portioner:
Pajdeg:
2 kokta kalla potatisar, ca 150 g
2 1/2 dl vetemjöl
50 g margarin
1 msk kallt vatten
Fyllning:
3-4 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
Äggstanning:
4 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk riven muskot
Tillagning:
Skala och riv den kokta potatisen. Hacka samman mjöl, potatis och margarin till en smulig massa.
Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylskåp ca 1 timme.
Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten, ca 24 cm i diameter, nagga degbottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylskåp ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Skala morötterna och skär dem i 3 centimeter långa stavar cirka 5x5 millimeter tjocka. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken i olja i en kastrull så den blir mjuk utan att få färg.
Ta av från värmen och tillsätt morötterna och sockret. Rör om väl och låt överflödigt fett rinna av i en sil.
Vispa samman ägg och mjölk, salt, vitpeppar och muskot.
Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Bred ut fyllningen i pajskalet. Häll äggstanningen över fyllningen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter eller tills äggsmeten stannat och fått fin färg.
Källa: Godare Mat
Easy as pie
Lite försenat på grund av nätverksproblem fortsätter jag nu med det temat som påbörjades igår med en vegetariskt paj. Många fler både pajer och vegetariska rätter hittar du på Godare Mat...
Champinjon- och tomatpaj
Ingredienser 6-8 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
2-3 tomater (ca 250 g)
6 färska champinjoner (ca 200 g)
1 kruka färsk basilika
Äggstanning:
4 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk cayennepeppar
Tillagning:
Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200º.
Förgrädda pajskalet 10-15 min.
Skiva tomaterna tunt. Ansa champinjonerna och ta bort stammar och skinn. Skiva champinjonerna tunt. Hacka basilikan fint.
Varva tomat, champinjon och basilika i pajskalet.
Vispa samman ägg, mjölk, salt, vitpeppar och cayennepeppar. Häll äggstanningen över fyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter tills äggstanningen stelnat.
Låt pajen svalna något innan den serveras.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 6-8 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
2-3 tomater (ca 250 g)
6 färska champinjoner (ca 200 g)
1 kruka färsk basilika
Äggstanning:
4 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk cayennepeppar
Tillagning:
Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200º.
Förgrädda pajskalet 10-15 min.
Skiva tomaterna tunt. Ansa champinjonerna och ta bort stammar och skinn. Skiva champinjonerna tunt. Hacka basilikan fint.
Varva tomat, champinjon och basilika i pajskalet.
Vispa samman ägg, mjölk, salt, vitpeppar och cayennepeppar. Häll äggstanningen över fyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter tills äggstanningen stelnat.
Låt pajen svalna något innan den serveras.
Källa: Godare Mat
Goa knölar...
Tema-byte och dags att återvända lite till pajerna, fast matpajer den här gången. Om det här är en paj eller en gratäng i pajskal är en annan fråga. Gott är det i alla fall, ett utmärkt tillbehör till grillat eller kallskuret. Mer läckra recept finns på Godare Mat...
Potatispaj
Ingredienser 6-8 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
6-8 potatis (ca 600 g)
1-2 dl riven ost
Äggstanning:
4 ägg
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk vitlökspulver
Tillagning:
Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200º.
Förgrädda pajskalet 10-15 min.
Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och vitlökspulver. Häll 1/3 i botten av pajskalet.
Skala potatisen och skiva den tunt. Blanda potatis och riven ost och lägg blandningen i pajskalet.
Häll resten av äggstanningen över fyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter tills äggstanningen stelnat. Prova med sticka så potatisen är klar.
Låt pajen svalna något innan den serveras.
Serveras som den är med en blandad sallad eller som tillbehör till stekt eller grillat kött eller fågel, passar också bra till kallskuret.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 6-8 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
6-8 potatis (ca 600 g)
1-2 dl riven ost
Äggstanning:
4 ägg
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk vitlökspulver
Tillagning:
Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200º.
Förgrädda pajskalet 10-15 min.
Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och vitlökspulver. Häll 1/3 i botten av pajskalet.
Skala potatisen och skiva den tunt. Blanda potatis och riven ost och lägg blandningen i pajskalet.
Häll resten av äggstanningen över fyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter tills äggstanningen stelnat. Prova med sticka så potatisen är klar.
Låt pajen svalna något innan den serveras.
Serveras som den är med en blandad sallad eller som tillbehör till stekt eller grillat kött eller fågel, passar också bra till kallskuret.
Källa: Godare Mat
Gröna vågen...
Något som väcker mycket blandade känslor när det serveras i våra svenska hem är ärtsoppa. De flesta av oss tänker dessvärre på den gula historian som inte alla gånger är så god. Det fryntes på näsor även i mitt kök när den här soppan skulle premiär-serveras, men efter att ha provsmakats åt alla med god aptit...
Många fler goda soppor hittar du givetvis på Godare Mat...
Grön soppa från Björkholmen
Ingredienser 4-6 portioner:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
1 grön paprika
1 grön chilifrukt
2 msk olivolja
500-600 g frysta ärtor
1 liter hönsbuljong
1 kruka färsk finhackad persilja
1 1/2 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
Tillagning:
Ansa och skölj purjo och skär den i skivor. Ansa paprikan och ta bort kärnhuset, skär den små tärningar. Finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, purjo och paprika i olivolja i en gryta utan att det tar färg.
Finhacka chilifrukten och tillsätt den i grytan. Häll på ärtor och buljong och låt det hela koka ett par minuter.
Tillsätt persilja och mixa soppan med stavmixer direkt i grytan. Rör ner vispgrädde. Smaka av med salt och peppar.
Servera med knaperstekt bacon och/eller kokta ägg i halvor.
Källa: Godare Mat
Många fler goda soppor hittar du givetvis på Godare Mat...
Grön soppa från Björkholmen
Ingredienser 4-6 portioner:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
1 grön paprika
1 grön chilifrukt
2 msk olivolja
500-600 g frysta ärtor
1 liter hönsbuljong
1 kruka färsk finhackad persilja
1 1/2 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
Tillagning:
Ansa och skölj purjo och skär den i skivor. Ansa paprikan och ta bort kärnhuset, skär den små tärningar. Finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, purjo och paprika i olivolja i en gryta utan att det tar färg.
Finhacka chilifrukten och tillsätt den i grytan. Häll på ärtor och buljong och låt det hela koka ett par minuter.
Tillsätt persilja och mixa soppan med stavmixer direkt i grytan. Rör ner vispgrädde. Smaka av med salt och peppar.
Servera med knaperstekt bacon och/eller kokta ägg i halvor.
Källa: Godare Mat
Off season
Det är väl egentligen inte säsong för det här, men det är så förbaskat gott och det passar väl in i temat för dagen, läckra soppor från Godare Mat...
Sparrissoppa med räkor
Ingredienser 4-6 portioner:
300 g räkor
2 tsk chilipulver
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 liter vatten
400 g färsk grön sparris
2 hönsbuljongtärningar
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2-3 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde
Tillagning:
Lägg de väl avrunna räkorna i en skål. Tillsätt chilipulvret och blanda ordentligt. Låt marinera cirka 20 minuter.
Skala och hacka löken fint. Fräs den i lite olja i en hög gryta så den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt hälften av vattnet och låt koka 5 minuter.
Tillsätt resten av vattnet och kör med stavmixer direkt i grytan så löken finfördelas.
Ta bort den nedersta delen av sparrisarna. Skär sparrisarna i centimeterlånga bitar.
Lägg sparris, buljongtärningar, salt och vitpeppar i grytan. Koka upp och låt sjuda under lock 15-20 minuter.
Fräs under tiden upp räkorna i olja i en het stekpanna. Lägg dem sedan på hushållspapper och låt dem rinna av.
Ta grytan från värmen. Vispa upp äggulor och vispgrädde med en gaffel i en skål och rör ner i grytan. Rör sist ner räkorna.
Servera med ett mustigt fullkornsbröd och en god ost.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 4-6 portioner:
300 g räkor
2 tsk chilipulver
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 liter vatten
400 g färsk grön sparris
2 hönsbuljongtärningar
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2-3 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde
Tillagning:
Lägg de väl avrunna räkorna i en skål. Tillsätt chilipulvret och blanda ordentligt. Låt marinera cirka 20 minuter.
Skala och hacka löken fint. Fräs den i lite olja i en hög gryta så den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt hälften av vattnet och låt koka 5 minuter.
Tillsätt resten av vattnet och kör med stavmixer direkt i grytan så löken finfördelas.
Ta bort den nedersta delen av sparrisarna. Skär sparrisarna i centimeterlånga bitar.
Lägg sparris, buljongtärningar, salt och vitpeppar i grytan. Koka upp och låt sjuda under lock 15-20 minuter.
Fräs under tiden upp räkorna i olja i en het stekpanna. Lägg dem sedan på hushållspapper och låt dem rinna av.
Ta grytan från värmen. Vispa upp äggulor och vispgrädde med en gaffel i en skål och rör ner i grytan. Rör sist ner räkorna.
Servera med ett mustigt fullkornsbröd och en god ost.
Källa: Godare Mat
Äta med sugrör?
Att äta med sugrör går ju med en del soppor, men det kan nog bli svårt med den här. Egentligen ska man nog kalla den "stoppa", för tunn för att vara stuvning och lite för tjock för att riktigt vara soppa. Men gott är det. Och nyttigt.
Receptet kommer givetvis från Godare Mat, den kanske bästa matsajten just nu, kom gärna på besök...
Krämig rotfruktssoppa
Ingredienser 8-10 portioner:
kålrot ca 700 g
3-4 morötter ca 500 g
rotselleri ca 400 g
sötpotatis ca 600 g
1,4 l vatten
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 buljongtärning, kött eller grönsak
5 dl vispgrädde
1-2 tsk Sambal Oelek
1 kruka oregano eller citronmeliss
Tillagning:
Skala och rensa rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vatten, salt, vitpeppar och buljongtärning. Koka upp under lock och låt koka tills rotfrukterna är mjuka.
Ta av från värmen. Tillsätt vispgrädde, Sambal Oelek och oregano eller citronmeliss. Spara några kvistar till garnering. Mixa i grytan med stavmixer till en slät soppa.
Servera med hårdkokta ägg i halvor och ostsmörgåsar, helst av något gott och syrligt fullkornsbröd.
Soppan går utmärkt att frysa, varför inte portionsvis för dagar när man inte har så mycket tid?
Mjölkproteinallergi/laktosintolerans: Ersätt grädden med Oatley Havregrädde.
Äggallergi: Byt ut ägghalvorna mot lite knaperstekt bacon.
Källa: Godare Mat
Receptet kommer givetvis från Godare Mat, den kanske bästa matsajten just nu, kom gärna på besök...

Ingredienser 8-10 portioner:
kålrot ca 700 g
3-4 morötter ca 500 g
rotselleri ca 400 g
sötpotatis ca 600 g
1,4 l vatten
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 buljongtärning, kött eller grönsak
5 dl vispgrädde
1-2 tsk Sambal Oelek
1 kruka oregano eller citronmeliss
Tillagning:
Skala och rensa rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vatten, salt, vitpeppar och buljongtärning. Koka upp under lock och låt koka tills rotfrukterna är mjuka.
Ta av från värmen. Tillsätt vispgrädde, Sambal Oelek och oregano eller citronmeliss. Spara några kvistar till garnering. Mixa i grytan med stavmixer till en slät soppa.
Servera med hårdkokta ägg i halvor och ostsmörgåsar, helst av något gott och syrligt fullkornsbröd.
Soppan går utmärkt att frysa, varför inte portionsvis för dagar när man inte har så mycket tid?
Mjölkproteinallergi/laktosintolerans: Ersätt grädden med Oatley Havregrädde.
Äggallergi: Byt ut ägghalvorna mot lite knaperstekt bacon.
Källa: Godare Mat
Vilken soppa...
Soppa är något som borde lagas till betydligt mer än det gör, det är bra mat som mättar och rätt gjord kan det bli hur gott som helst. Receptet hittades bland mängder av andra goda soppor hos Godare Mat...
Skånsk laxsoppa
Ingredienser 8-10 portioner:
1 kg laxfilé
1 röd paprika
2 gula lökar
2 msk olivolja
ca 700 g fast potatis
200 g palsternacka
1-1½ liter vatten
1 fiskbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1-2 vitlöksklyftor
1 citron, skal och saft
3 dl vispgrädde
1 kruka citronmeliss
Tillagning:
Ta bort kärnhuset från paprikorna och skär dem i små tärningar. Skala löken och hacka den grovt. Fräs paprika och lök i olivolja i stekpanna några minuter utan att de får färg. Lägg dem i en gryta.
Skala potatis och palsternacka. Skär dem i tärningar cirka 1,5x1,5 cm och lägg dem i grytan.
Tillsätt vatten så det precis täcker, buljongtärning, citron (saft och skal), salt och vitpeppar. Pressa över vitlöken. Koka upp.
Skär laxen i bitar om 2x2 cm. Lägg laxen i grytan när den kokat upp och låt sjuda cirka 5 minuter.
Ta grytan från värmen och tillsätt vispgrädde och finskuren citronmeliss. Servera med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 8-10 portioner:
1 kg laxfilé
1 röd paprika
2 gula lökar
2 msk olivolja
ca 700 g fast potatis
200 g palsternacka
1-1½ liter vatten
1 fiskbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1-2 vitlöksklyftor
1 citron, skal och saft
3 dl vispgrädde
1 kruka citronmeliss
Tillagning:
Ta bort kärnhuset från paprikorna och skär dem i små tärningar. Skala löken och hacka den grovt. Fräs paprika och lök i olivolja i stekpanna några minuter utan att de får färg. Lägg dem i en gryta.
Skala potatis och palsternacka. Skär dem i tärningar cirka 1,5x1,5 cm och lägg dem i grytan.
Tillsätt vatten så det precis täcker, buljongtärning, citron (saft och skal), salt och vitpeppar. Pressa över vitlöken. Koka upp.
Skär laxen i bitar om 2x2 cm. Lägg laxen i grytan när den kokat upp och låt sjuda cirka 5 minuter.
Ta grytan från värmen och tillsätt vispgrädde och finskuren citronmeliss. Servera med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
Källa: Godare Mat
Hetta i vintermörkret
Vintern är över oss och med den kylan. Då kan det vara gott med en het soppa för att få upp värmen igen. Detta leder oss in på nästa tema, läckra soppor från Godare Mat...
Het tomat- och räksoppa
Ingredienser 4-6 portioner:
1 kg tomater
1 gul lök
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2-1 msk Sambal Oelek
1 tsk fänkålsfrön
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 äggulor
500 g räkor
Tillagning:
Skålla och flå tomaterna. Skär dem i små tärningar.
Skala och hacka löken fint. Hacka vitlöken fint. Ta ur kärnhuset ur paprikan och skär den i små tärningar.
Fräs lök och paprika i olivolja i en gryta så de blir mjuka utan att få färg.
Tillsätt tomat, Sambal Oelek, fänkålsfrön, vatten, buljongtärning, salt och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda cirka 20 minuter på låg värme.
Dra grytan från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer direkt i grytan.
Vispa äggulorna och rör sedan ner dem i soppan. Tillsätt till sist räkorna.
Servera med ett grovt bröd och en god ost.
Källa: Godare Mat, nu bättre än någonsin...

Ingredienser 4-6 portioner:
1 kg tomater
1 gul lök
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2-1 msk Sambal Oelek
1 tsk fänkålsfrön
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 äggulor
500 g räkor
Tillagning:
Skålla och flå tomaterna. Skär dem i små tärningar.
Skala och hacka löken fint. Hacka vitlöken fint. Ta ur kärnhuset ur paprikan och skär den i små tärningar.
Fräs lök och paprika i olivolja i en gryta så de blir mjuka utan att få färg.
Tillsätt tomat, Sambal Oelek, fänkålsfrön, vatten, buljongtärning, salt och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda cirka 20 minuter på låg värme.
Dra grytan från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer direkt i grytan.
Vispa äggulorna och rör sedan ner dem i soppan. Tillsätt till sist räkorna.
Servera med ett grovt bröd och en god ost.
Källa: Godare Mat, nu bättre än någonsin...
Mumma
Ett sista kaffebröd nu, innan det är dags att byta tema igen. Den här gången variation på en närmast klassisk kaka, hämtad från Godare Mat...
Tobbes kardemummakaka
Ingredienser 1 kaka:
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl brun farin strö
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3-4 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
Tillagning:
Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper med bottnen i en springform. Smörj och bröa formen.
Smält matfettet och häll i mjölken.
Vispa ägg, socker och farin pösigt. Tillsätt den varma mjölken med fettet.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.
Grädda genast i nedre delen av i cirka 35-40 minuter. Prova med sticka.
Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 1 kaka:
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl brun farin strö
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3-4 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
Tillagning:
Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper med bottnen i en springform. Smörj och bröa formen.
Smält matfettet och häll i mjölken.
Vispa ägg, socker och farin pösigt. Tillsätt den varma mjölken med fettet.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.
Grädda genast i nedre delen av i cirka 35-40 minuter. Prova med sticka.
Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
Källa: Godare Mat
Sockersött
Varje tandläkares mardröm? Förmodligen, men gott är det och det hör hemma på varje kakfat i vårt avlånga land. Mer gott finns hos Godare Mat...
Ingefärsmaränger
Ingredienser 20-30 st:
4 äggvitor
3 dl socker
2-3 tsk malen ingefära
Tillagning:
Sätt ugnen på 125°.
Häll äggvitor, socker och ingefära i en skål, gärna av metall.
Sätt den över en kastrull med sjudande vatten och vispa med elvisp 5-10 minuter.
Ta skålen från värmen och vispa smeten sval och tjock.
Lägg smeten i klickar eller spritsa ut den på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen tills kakorna släpper pappret, små maränger cirka 30-40 minuter, stora cirka 60 minuter.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 20-30 st:
4 äggvitor
3 dl socker
2-3 tsk malen ingefära
Tillagning:
Sätt ugnen på 125°.
Häll äggvitor, socker och ingefära i en skål, gärna av metall.
Sätt den över en kastrull med sjudande vatten och vispa med elvisp 5-10 minuter.
Ta skålen från värmen och vispa smeten sval och tjock.
Lägg smeten i klickar eller spritsa ut den på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen tills kakorna släpper pappret, små maränger cirka 30-40 minuter, stora cirka 60 minuter.
Källa: Godare Mat
Minty Fresh
Fortsättning följer brukar det ju heta och så är fallet här också. Helgens tema med fikabröd fortsätter med choklad, mint och mandel i en läcker kombination. Receptet är givetvis hämtat från Godare Mat...
Mintchokladkaka
Ingredienser 1 kaka:
200 g mörk choklad med mint
100 g margarin eller smör
2 dl socker
4 ägg
100 g flagad mandel
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Tillagning:
Sätt ugnen på 175º.
Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Rör sedan ner ett ägg i taget.
Smält chokladen över vattenbad och rör sedan ner den i smeten.
Rör sedan ner flagad mandel i smeten.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Kakan ska inte vara helt torr inuti.
Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
Källa: Godare Mat
Mintchokladkaka
Ingredienser 1 kaka:
200 g mörk choklad med mint
100 g margarin eller smör
2 dl socker
4 ägg
100 g flagad mandel
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Tillagning:
Sätt ugnen på 175º.
Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Rör sedan ner ett ägg i taget.
Smält chokladen över vattenbad och rör sedan ner den i smeten.
Rör sedan ner flagad mandel i smeten.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Kakan ska inte vara helt torr inuti.
Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
Källa: Godare Mat
Fika mera
Jag älskar romerska bågar, chokladen med apelsinsmak, men efter ett tag kan de bli för mycket av det goda och man vill ha något annat. Då gör man cookies med bågarna man har kvar, som i det här receptet från Godare Mat...
Orange ChocoChip Cookies
Ingredienser 40-50 st:
225 g smör
2 3/4 dl farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1-2 tsk vaniljsocker
7-8 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3-4 dl finhackade romerska bågar
Tillagning:
Värm ugnen till 175°. Smöra en plåt eller täck den med bakplåtspapper.
Arbeta samman smör, farin- och strösocker. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa tills allt är vitt och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ihop med smörblandningen samt chokladen.
Rulla ut degen till avlånga rullar och skär skivor av degen, cirka 1/2 cm tjocka.
Grädda i 12-15 minuter.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 40-50 st:
225 g smör
2 3/4 dl farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1-2 tsk vaniljsocker
7-8 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3-4 dl finhackade romerska bågar
Tillagning:
Värm ugnen till 175°. Smöra en plåt eller täck den med bakplåtspapper.
Arbeta samman smör, farin- och strösocker. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa tills allt är vitt och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ihop med smörblandningen samt chokladen.
Rulla ut degen till avlånga rullar och skär skivor av degen, cirka 1/2 cm tjocka.
Grädda i 12-15 minuter.
Källa: Godare Mat
Smörigt värre
Söndag och allt går med snigelfart, men något gott måste man ändå ha till eftermiddagsfikan. Idag bjuder jag på läckra smörbullar hämtade från Godare Mat, den procentuellt kanske snabbast växande matsajten...
Tobbes smörbullar
Ingredienser 25-30 st:
25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
2-3 msk lättmargarin eller rumsvarmt smör
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Tillagning:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
Blanda i socker, salt, vaniljsocker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Värm ugnen till 175°.
Riv mandelmassan. Rör ut den med lättmargarin.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Kavla ut degen tunnt till en stor rektangel. Sporra eller skär ut kvadrater 10 x 10 cm stora och lägg en klick fyllning mitt på varje kvadrat.
Vik upp spetsarna och kläm ihop skarvarna. Lägg kakorna i bullformar med skarven nedåt.
Låt jäsa 20 minuter under duk.
Pensla med att uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 25-30 st:
25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
2-3 msk lättmargarin eller rumsvarmt smör
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Tillagning:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
Blanda i socker, salt, vaniljsocker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Värm ugnen till 175°.
Riv mandelmassan. Rör ut den med lättmargarin.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Kavla ut degen tunnt till en stor rektangel. Sporra eller skär ut kvadrater 10 x 10 cm stora och lägg en klick fyllning mitt på varje kvadrat.
Vik upp spetsarna och kläm ihop skarvarna. Lägg kakorna i bullformar med skarven nedåt.
Låt jäsa 20 minuter under duk.
Pensla med att uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Källa: Godare Mat
Butter citron...
Nu växlar vi tema och ger oss på fikabröd en stund. Varför köpa torra butterkakor när man kan göra en som är mycket godare och saftigare själv? Svårt är det inte heller. Mer goda kakor och fikabröd hittar du på Godare Mat där det här receptet hämtats...
Tobbes butterkaka med citron
Ingredienser 1 kaka:
25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk hel kardemumma
1 krm salt
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
rivet skal 1 citron
2 msk saft av citron
Pensling:
1 ägg
mandelspån
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk saft av citron
Tillagning:
Stöt kardemumman i en mortel.
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
Blanda i socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Riv mandelmassan. Rör ut den med citronskal och citronsaft.
Spänn fast ett bakplåtspapper med bottnen i en springform, ca 24 cm i diameter. Smörj formen.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på mandelmassan. Rulla ihop från långsidan.
Skär i ca 3 cm långa bitar. Packa bitarna i formen. Låt jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.
Värm ugnen till 200°C.
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelspån över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kallna i formen.
Rör ihop florsocker och citronsaft i ett glas. Ringla glasyren över den avsvalnade kakan och låt den stelna innan kakan tas ur formen. Kakan kan eventuellt behöva lossas från kanten med en bordskniv innan kanten lossas från formens botten.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 1 kaka:
25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk hel kardemumma
1 krm salt
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
rivet skal 1 citron
2 msk saft av citron
Pensling:
1 ägg
mandelspån
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk saft av citron
Tillagning:
Stöt kardemumman i en mortel.
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
Blanda i socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Riv mandelmassan. Rör ut den med citronskal och citronsaft.
Spänn fast ett bakplåtspapper med bottnen i en springform, ca 24 cm i diameter. Smörj formen.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på mandelmassan. Rulla ihop från långsidan.
Skär i ca 3 cm långa bitar. Packa bitarna i formen. Låt jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.
Värm ugnen till 200°C.
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelspån över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kallna i formen.
Rör ihop florsocker och citronsaft i ett glas. Ringla glasyren över den avsvalnade kakan och låt den stelna innan kakan tas ur formen. Kakan kan eventuellt behöva lossas från kanten med en bordskniv innan kanten lossas från formens botten.
Källa: Godare Mat
I all enkelhet
Lördag morgon och kylskåpet har inventerats, dagens lunch är avgjord. Många fler läckra recept med falukorv finns där det här receptet är hämtat, Godare Mat...
Falu-sallad
Ingredienser 6-8 portioner:
600 g kokt kall potatis
800 g Falukorv
1 pkt bacon, 140 g
1 röd paprika
3-4 fasta tomater
1/2 gurka
1-2 gula lökar
1/2 huvud kinakål
1/2 kruka färsk persilja
Tillagning:
Skär potatisen i tärningar, cirka 1,5-2 cm stora, och lägg dem i en stor skål.
Skär Falukorven i tärningar i samma storlek som potatisen. Skär baconen i centimeterstora bitar. Stek falukorv och bacon i olja på medelhög värme och blanda sedan ner dem med potatisen. Försök att undvika att få med alltför mycket av fettet från stekningen.
Skär paprika, tomat och gurka i små tärningar. Finhacka löken och persiljan. Strimla kinakålen fint. Blanda ner allt tillsammans i skålen.
Servera med ett syrligt fullkornsbröd och ost, eventuellt också en god dressing.
Källa: Godare Mat
Falu-sallad
Ingredienser 6-8 portioner:
600 g kokt kall potatis
800 g Falukorv
1 pkt bacon, 140 g
1 röd paprika
3-4 fasta tomater
1/2 gurka
1-2 gula lökar
1/2 huvud kinakål
1/2 kruka färsk persilja
Tillagning:
Skär potatisen i tärningar, cirka 1,5-2 cm stora, och lägg dem i en stor skål.
Skär Falukorven i tärningar i samma storlek som potatisen. Skär baconen i centimeterstora bitar. Stek falukorv och bacon i olja på medelhög värme och blanda sedan ner dem med potatisen. Försök att undvika att få med alltför mycket av fettet från stekningen.
Skär paprika, tomat och gurka i små tärningar. Finhacka löken och persiljan. Strimla kinakålen fint. Blanda ner allt tillsammans i skålen.
Servera med ett syrligt fullkornsbröd och ost, eventuellt också en god dressing.
Källa: Godare Mat
Touch of China
Vem har sagt att falukorv måste lagas till på svenskt vis? Varför inte göra en kinesisk variant med sötsur sås? Receptet är givetvis hämtat från Godare Mat...
Sötsur falugryta
Ingredienser 4-6 portioner:
700 g falukorv
3-4 morötter
2 gröna chili
3 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
4 dl hönsbuljong
1 dl tomatketchup
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk torkad basilika
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
4-5 tsk maizena
Tillagning:
Skär falukorven i 1/2 cm tjocka skivor som sedan skärs i 1/2 cm breda stavar.
Dela chilifrukterna på längden och skrapa ur kärnorna. Strimla dem sedan tunt.
Skala vitlöksklyftorna och skiva dem sedan tunt.
Skala morötterna och riv dem grovt. Hacka dem sedan fint.
Hetta upp olivoljan i en gjutjärnsgryta. Fräs chili, vitlök och morot någon minut under omrörning så de blir mjuka utan att ta färg.
Tillsätt falukorven och fräs ytterligare några minuter under omrörning.
Tillsätt hönsbuljong, tomatketchup, rödvinsvinäger, basilika, salt och vitpeppar. Rör om och låt sjuda 10 minuter under lock.
Rör ut maizena-mjölet i lite kallt vatten och tillsätt det under omrörning. Låt grytan koka upp och tag den sedan från värmen.
Servera med kokt ris.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 4-6 portioner:
700 g falukorv
3-4 morötter
2 gröna chili
3 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
4 dl hönsbuljong
1 dl tomatketchup
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk torkad basilika
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
4-5 tsk maizena
Tillagning:
Skär falukorven i 1/2 cm tjocka skivor som sedan skärs i 1/2 cm breda stavar.
Dela chilifrukterna på längden och skrapa ur kärnorna. Strimla dem sedan tunt.
Skala vitlöksklyftorna och skiva dem sedan tunt.
Skala morötterna och riv dem grovt. Hacka dem sedan fint.
Hetta upp olivoljan i en gjutjärnsgryta. Fräs chili, vitlök och morot någon minut under omrörning så de blir mjuka utan att ta färg.
Tillsätt falukorven och fräs ytterligare några minuter under omrörning.
Tillsätt hönsbuljong, tomatketchup, rödvinsvinäger, basilika, salt och vitpeppar. Rör om och låt sjuda 10 minuter under lock.
Rör ut maizena-mjölet i lite kallt vatten och tillsätt det under omrörning. Låt grytan koka upp och tag den sedan från värmen.
Servera med kokt ris.
Källa: Godare Mat
Svensk klassiker
Nästa tema kommer nu och det är en svensk klassiker som kan varieras mycket mer än det görs idag... Det behöver inte heller vara krångligt att få till en god vardagsrätt, prova själv det här receptet från Godare Mat får du se...
Enkel falugryta
Ingredienser 6-8 portioner:
1 kg fast potatis, tex Asterix
1 kg falukorv
1 purjolök
2 köttbuljongtärningar
2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 1/2 - 2 liter vatten
Tillagning:
Skala potatisen. Skär potatis och falukorv i 1/2-centimeter tjocka skivor och lägg i en gryta.
Ansa och skölj purjolöken ordentligt så att inga jordrester finns kvar. Skär den i 1/2-centimeter tjock skivor och lägg i grytan.
Tillsätt vatten, timjan, buljongtärningar, salt och peppar. Tillsätt så mycket vatten att det bara precis täcker. Koka upp och låt sjuda tills potatisen är genomkokt, cirka 10 minuter. Prova med sticka.
Servera med ett mustigt fullkornsbröd och en god ost.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 6-8 portioner:
1 kg fast potatis, tex Asterix
1 kg falukorv
1 purjolök
2 köttbuljongtärningar
2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 1/2 - 2 liter vatten
Tillagning:
Skala potatisen. Skär potatis och falukorv i 1/2-centimeter tjocka skivor och lägg i en gryta.
Ansa och skölj purjolöken ordentligt så att inga jordrester finns kvar. Skär den i 1/2-centimeter tjock skivor och lägg i grytan.
Tillsätt vatten, timjan, buljongtärningar, salt och peppar. Tillsätt så mycket vatten att det bara precis täcker. Koka upp och låt sjuda tills potatisen är genomkokt, cirka 10 minuter. Prova med sticka.
Servera med ett mustigt fullkornsbröd och en god ost.
Källa: Godare Mat
Kolesterol-bomb
Snart dags att byta tema, men innan dess bjuder jag på en till kolesterol-bomb hämtad från Godare Mat...
Nöt- och marängpaj
Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
50 g margarin
100 g hasselnötskärnor
100 g sötmandel
2 äggulor
2 dl grädde
1 dl socker
1 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Täcke:
2 äggvitor
2 dl socker
Garnering:
50 g mandelspån
Tillagning:
Sätt ugnen på 200º.
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över botten. Rulla ut den kvarvarande degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan.
Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen vid 200º i 10-15 minuter.
Mal eller hacka hasselnötskärnorna och mandeln fint. Smält smöret och blanda med nötterna. Rör ner äggulor, grädde, socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Blanda väl.
Bred nötsmeten över bottnen på pajskalet.
Grädda mitt i ugnen vid 200º i cirka 20 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175º
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska styv. Vänd ner resten av sockret.
Bred marängsmeten över nötfyllningen. Strö över mandelspånen.
Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda 10-15 minuter tills marängen blivit fast och fått vacker färg.
Låt pajen svalna i formen. Servera med vaniljvisp.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
50 g margarin
100 g hasselnötskärnor
100 g sötmandel
2 äggulor
2 dl grädde
1 dl socker
1 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Täcke:
2 äggvitor
2 dl socker
Garnering:
50 g mandelspån
Tillagning:
Sätt ugnen på 200º.
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över botten. Rulla ut den kvarvarande degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan.
Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen vid 200º i 10-15 minuter.
Mal eller hacka hasselnötskärnorna och mandeln fint. Smält smöret och blanda med nötterna. Rör ner äggulor, grädde, socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Blanda väl.
Bred nötsmeten över bottnen på pajskalet.
Grädda mitt i ugnen vid 200º i cirka 20 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175º
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska styv. Vänd ner resten av sockret.
Bred marängsmeten över nötfyllningen. Strö över mandelspånen.
Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda 10-15 minuter tills marängen blivit fast och fått vacker färg.
Låt pajen svalna i formen. Servera med vaniljvisp.
Källa: Godare Mat
Socker-chock...
Risken är stor att du drabbas av en socker-chock av den här läckra pajen, men det är värt det, för usch vad god den är...
Även det här receptet är hämtat från Godare Mat, sannolikt den procentuellt snabbast växande mat-sajten just nu...
Citron- och vit chokladpaj
Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g vit choklad
rivet skal av 1 citron
saft av 1 citron
3 äggulor
1 dl vispgrädde
3 äggvitor
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk potatismjöl
Täcke:
3 äggvitor
2 dl socker
Tillagning:
Sätt ugnen på 150º.
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut hälften av den kvarvarande degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan.
Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan. Spara sista fjärdelen till garneringen.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Smält chokladen över vattenbad. Tag av från värmen och rör ner äggulorna en i taget. Rör sedan ner vispgrädden, citronskal och citronsaft.
Vispa äggvitorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl till ett hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i chokladsmeten.
Bred ut fyllningen över hela bottnen.
Grädda i cirka 35 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna något i formen.
Sätt ugnen på 175º.
Vispa äggvitorna til hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska styv. Vänd ner resten av sockret.
Bred eller spritsa marängsmeten över chokladfyllningen. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda tills marängen fått lite färg.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp.
Källa: Godare Mat
Även det här receptet är hämtat från Godare Mat, sannolikt den procentuellt snabbast växande mat-sajten just nu...

Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g vit choklad
rivet skal av 1 citron
saft av 1 citron
3 äggulor
1 dl vispgrädde
3 äggvitor
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk potatismjöl
Täcke:
3 äggvitor
2 dl socker
Tillagning:
Sätt ugnen på 150º.
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut hälften av den kvarvarande degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan.
Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan. Spara sista fjärdelen till garneringen.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Smält chokladen över vattenbad. Tag av från värmen och rör ner äggulorna en i taget. Rör sedan ner vispgrädden, citronskal och citronsaft.
Vispa äggvitorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl till ett hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i chokladsmeten.
Bred ut fyllningen över hela bottnen.
Grädda i cirka 35 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna något i formen.
Sätt ugnen på 175º.
Vispa äggvitorna til hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska styv. Vänd ner resten av sockret.
Bred eller spritsa marängsmeten över chokladfyllningen. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda tills marängen fått lite färg.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp.
Källa: Godare Mat
Bananas are for monkeys
Så säger i alla fall reklamen, men helt ärligt tror jag inte den här pajen blivit så värst god med Gainomax istället för bananer... Ett läckert recept hämtat direkt från Godare Mat och Lilla Pajboken...
Bananpaj à la Tobbe
Ingredienser 10-12 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
3-4 mogna bananer
1 1/2 dl vit sirap
2-3 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Kokostäcke:
75 g smör
1 1/4 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 ägg
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt några droppar gul karamellfärg om du vill att pajen ser lite mer festlig ut. Bred ut över bottnen på pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175°.
Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 10-12 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
3-4 mogna bananer
1 1/2 dl vit sirap
2-3 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Kokostäcke:
75 g smör
1 1/4 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 ägg
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt några droppar gul karamellfärg om du vill att pajen ser lite mer festlig ut. Bred ut över bottnen på pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175°.
Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.
Källa: Godare Mat
Ananas & Grädde
Nu växlar vi tema och ger oss på dessertpajer, måste ju stilla sötsuget lite ibland också...
Det här är nog den absolut läckraste pajen jag skapat, den ger verkligen mersmak... Som alltid är receptet hämtat från Godare Mat och den här gången även Lilla Pajboken...
Pineapple Cream Pie
Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g vit choklad
3 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl avrunnen krossad ananas i spad
2 msk ananasspad
3 äggvitor
1 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl
Täcke:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 msk kanel
100 g mandelspån
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Smält chokladen till fyllningen över vattenbad. Tag av från värmen och rör ner äggulorna en i taget. Rör sedan ner vispgrädden, ananasspad och väl avrunnen krosssad ananas.
Vispa äggvitorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl till ett hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i ananassmeten.
Bred ut fyllningen över hela bottnen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i 25-30 minuter. Låt svalna något innan täcket läggs på pajen.
Smält smöret till täcket i en tjockbottnad kastrull och blanda ned resten av ingredienserna. Värm massan på svag värme (får ej koka) under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
Bred blandningen försiktigt över fyllningen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i cirka 10-12 minuter.
Låt pajen svalna i formen. Servera med vaniljvisp.
Källa: Godare Mat
Det här är nog den absolut läckraste pajen jag skapat, den ger verkligen mersmak... Som alltid är receptet hämtat från Godare Mat och den här gången även Lilla Pajboken...

Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g vit choklad
3 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl avrunnen krossad ananas i spad
2 msk ananasspad
3 äggvitor
1 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl
Täcke:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 msk kanel
100 g mandelspån
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Smält chokladen till fyllningen över vattenbad. Tag av från värmen och rör ner äggulorna en i taget. Rör sedan ner vispgrädden, ananasspad och väl avrunnen krosssad ananas.
Vispa äggvitorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl till ett hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i ananassmeten.
Bred ut fyllningen över hela bottnen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i 25-30 minuter. Låt svalna något innan täcket läggs på pajen.
Smält smöret till täcket i en tjockbottnad kastrull och blanda ned resten av ingredienserna. Värm massan på svag värme (får ej koka) under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
Bred blandningen försiktigt över fyllningen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i cirka 10-12 minuter.
Låt pajen svalna i formen. Servera med vaniljvisp.
Källa: Godare Mat
Mot sydligare breddgrader
Nu drar vi mot sydligare breddgrader igen, närmare bestämt Grekland. Det här receptet är inspirerat av grekiska bröd. Ännu ett härligt matbröd från GodareMat.se att njuta av...
Siktebröd med rosmarin
Ingredienser 1 bröd:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 ägg
3 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
100 g Keso
1 kruka färsk rosmarin
Pensling:
1 uppvispat ägg
Tillagning:
Repa och finhacka rosmarinen.
Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten, ca 37°. Tillsätt sedan resten av vattnet, saltet, hälften av rosmarinen, oljan och ett uppvispat ägg.
Rör ner rågsikten och mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek på dragfri plats, ca 1 tim.
Spara ca 1/4 av degen. Forma resten till en platt längd.
Smula sönder Keson och lägg den ovanpå längden i tre strängar tillsammans med resten av rosmarinen.
Rulla degen och forma den till en ring. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Forma resten av degen till en bulle. Lägg den mitt i ringen så att den helt fyller ut hålet.
Låt degen jäsa ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn vid 200° i ca 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 1 bröd:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 ägg
3 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
100 g Keso
1 kruka färsk rosmarin
Pensling:
1 uppvispat ägg
Tillagning:
Repa och finhacka rosmarinen.
Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten, ca 37°. Tillsätt sedan resten av vattnet, saltet, hälften av rosmarinen, oljan och ett uppvispat ägg.
Rör ner rågsikten och mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek på dragfri plats, ca 1 tim.
Spara ca 1/4 av degen. Forma resten till en platt längd.
Smula sönder Keson och lägg den ovanpå längden i tre strängar tillsammans med resten av rosmarinen.
Rulla degen och forma den till en ring. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Forma resten av degen till en bulle. Lägg den mitt i ringen så att den helt fyller ut hålet.
Låt degen jäsa ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn vid 200° i ca 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat
Frukost
Riktigt förbaskat goda frukostbullar, får bara inte missas...
Jag håller mig kvar hemma i Sverige med dessa läckra bullar gjorda på... Gröt!
Det här receptet på matbröd har naturligtvis hämtats från GodareMat.se där hundratals andra matbröd också finns att finna. GodareMat.se är den procentuellt snabbast växande mat-sajten just nu, kom gärna på besök...
Tobbes frukostbröd
Ingredienser 20-25 st:
Gröt:
4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt
Deg:
50 g margarin eller smör
3 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin
1,5-2,5 liter vetemjöl
Pensling:
ägg
blå vallmofrön
Tillagning:
Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
Stöt kummin i en mortel.
Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1-1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.
Ta ut och låt svalna på galler under duk.
Källa: Godare Mat
Jag håller mig kvar hemma i Sverige med dessa läckra bullar gjorda på... Gröt!
Det här receptet på matbröd har naturligtvis hämtats från GodareMat.se där hundratals andra matbröd också finns att finna. GodareMat.se är den procentuellt snabbast växande mat-sajten just nu, kom gärna på besök...

Ingredienser 20-25 st:
Gröt:
4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt
Deg:
50 g margarin eller smör
3 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin
1,5-2,5 liter vetemjöl
Pensling:
ägg
blå vallmofrön
Tillagning:
Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
Stöt kummin i en mortel.
Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1-1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.
Ta ut och låt svalna på galler under duk.
Källa: Godare Mat
Nytt tema
Dags att fortsätta på det nya temat som påbörjades i förra inlägget. Den här gången förpassar vi oss norröver, hem till Sverige, för att fortsätta med ett gott matbröd hämtat från Godare Mat, den procentuellt snabbast växande matsajten...
Tobbes morotsbröd
Ingredienser 1 bröd:
25 g jäst
3 dl gräddfil
2 tsk hel kummin
1 tsk salt
2 1/2 dl finriven morot
7 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
Tillagning:
Stöt kumminen i en mortel. Skala moroten och riv den fint.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Värm gräddfilen under omrörning tills den blir fingervarm, 37°.
Rör ut jästen med lite av gräddfilen och tillsätt sedan resten.
Rör ner salt, kummin, finriven morot och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
Forma degen till en stor boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper att jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen vid ca 200° i cirka 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 1 bröd:
25 g jäst
3 dl gräddfil
2 tsk hel kummin
1 tsk salt
2 1/2 dl finriven morot
7 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
Tillagning:
Stöt kumminen i en mortel. Skala moroten och riv den fint.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Värm gräddfilen under omrörning tills den blir fingervarm, 37°.
Rör ut jästen med lite av gräddfilen och tillsätt sedan resten.
Rör ner salt, kummin, finriven morot och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
Forma degen till en stor boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper att jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen vid ca 200° i cirka 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat
Tilltugg...
OK, nu har du pastarätten klar, det är bara att välja en från de senaste tre inläggen. Men nog vore det väl gott med ett nybakat bröd till också?
Låt oss gå västerut över gränsen och hitta läckra vitlöksdoftande baguetter att servera till. Givetvis har även det här receptet hämtats från Godare Mat...
Tobbes vitlöksbaguetter
Ingredienser 9 st:
25 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk brödsirap
1 tsk hel fänkål
4-5 vitlöksklyftor
2 msk olja
11-12 dl vetemjöl
Tillagning:
Stöt fänkålen i en mortel.
Smula jästen i en skål. Värm vattnet till ca 37° och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, fänkål, olja och brödsirap samt pressa över vitlöken.
Tillsätt det mesta av mjölet, spara en del till utbakningen, och arbeta ihop degen kraftigt tills den är smidig.
Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord utan att knåda den. Dela degen i 3 delar som i sin tur delas i vardera 3 bitar.
Kavla ut varje bit till en rektangulär platta. Rulla samman från långsidan och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa utan duk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 275°.
Skär ett par snitt med vass kniv i varje baguette. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.
Tag ut plåten och pensla bröden med riktigt kallt vatten.
Sätt in plåten i ugnen igen och stäng av värmen. Låt stå kvar i ugnen i 20 minuter.
Källa: Godare Mat
Det här receptet ingår också i kokboken Tobbes Kök 2008 som nu även finns i DirektShoppen på Godare Mat...
Låt oss gå västerut över gränsen och hitta läckra vitlöksdoftande baguetter att servera till. Givetvis har även det här receptet hämtats från Godare Mat...

Ingredienser 9 st:
25 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk brödsirap
1 tsk hel fänkål
4-5 vitlöksklyftor
2 msk olja
11-12 dl vetemjöl
Tillagning:
Stöt fänkålen i en mortel.
Smula jästen i en skål. Värm vattnet till ca 37° och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, fänkål, olja och brödsirap samt pressa över vitlöken.
Tillsätt det mesta av mjölet, spara en del till utbakningen, och arbeta ihop degen kraftigt tills den är smidig.
Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord utan att knåda den. Dela degen i 3 delar som i sin tur delas i vardera 3 bitar.
Kavla ut varje bit till en rektangulär platta. Rulla samman från långsidan och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa utan duk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 275°.
Skär ett par snitt med vass kniv i varje baguette. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.
Tag ut plåten och pensla bröden med riktigt kallt vatten.
Sätt in plåten i ugnen igen och stäng av värmen. Låt stå kvar i ugnen i 20 minuter.
Källa: Godare Mat
Det här receptet ingår också i kokboken Tobbes Kök 2008 som nu även finns i DirektShoppen på Godare Mat...
Tredje vågen...
Dags att fullfölja den italienska mini-serien med ett tredje recept, den sista färgen i italienska flaggan. Den vita och den röda hittar du i de föregående två inläggen. Alla tre recepten är hämtade från den procentuellt snabbast växande mat-sajten (ökar med 4% varje dag), Godare Mat...
Italian Green
Ingredienser 4 portioner:
4 port tagliatelle verdi
4-8 st Salsiccia eller annan vitlökskorv
Sås:
500 g broccolibuketter
3 dl köttbuljong
3 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk muskotnöt, riven eller malen
1 tsk potatismjöl
1 kruka färsk persilja
1 kruka färsk basilika
Tillagning:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Koka upp köttbuljongen och lägg i broccolin. Låt sjuda under lock 5-10 minuter under lock tills broccolin är mjuk. Prova med en sticka.
Stek eller grilla korvarna och lägg upp på tallrikar.
Tillsätt grädden och mixa med en stavmixer direkt i grytan till en jämn sås.
Finhacka basilikan och persiljan. Spara några basilika-toppar till garnering.
Tillsätt salt, vitpeppar och muskotnöt till såsen. Pressa vitlöken över.
Rör ut potatismjölet i lite vatten. Rör ner i såsen under omrörning.
Ta såsen från värmen och rör ner basilika och persilja. Blanda med den kokta pastan.
Lägg upp pastan på tallrikarna med korven. Garnera med färsk basilika.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 4 portioner:
4 port tagliatelle verdi
4-8 st Salsiccia eller annan vitlökskorv
Sås:
500 g broccolibuketter
3 dl köttbuljong
3 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk muskotnöt, riven eller malen
1 tsk potatismjöl
1 kruka färsk persilja
1 kruka färsk basilika
Tillagning:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Koka upp köttbuljongen och lägg i broccolin. Låt sjuda under lock 5-10 minuter under lock tills broccolin är mjuk. Prova med en sticka.
Stek eller grilla korvarna och lägg upp på tallrikar.
Tillsätt grädden och mixa med en stavmixer direkt i grytan till en jämn sås.
Finhacka basilikan och persiljan. Spara några basilika-toppar till garnering.
Tillsätt salt, vitpeppar och muskotnöt till såsen. Pressa vitlöken över.
Rör ut potatismjölet i lite vatten. Rör ner i såsen under omrörning.
Ta såsen från värmen och rör ner basilika och persilja. Blanda med den kokta pastan.
Lägg upp pastan på tallrikarna med korven. Garnera med färsk basilika.
Källa: Godare Mat
4% om dagen...
Har du varit på besök än på den procentuellt snabbast växande mat-sajten, Godare Mat? Om inte är det dags, medlemsantalet ökar med hela 4% varje dag...
Bland de populäraste recepten där just nu är 3 pasta-rätter med olika färg, ett för varje färg i den italienska flaggan, nedan den vita som får även den mest kräsne tonåring att uppskatta lax...
Italian White
Ingredienser 4 portioner:
400 g penne rigate
4 bitar laxfilé à 125 g
salt
vitpeppar
Sås:
2-3 svartrötter, ca 200 g
1 bit rotselleri, ca 250 g
200 g färska champinjoner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
3 dl grädde
3 tsk potatismjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 kruka färsk basilika
Tillagning:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Ansa champinjonerna och ta bort stammarna. Skär hattarna i tunna skivor.
Skala löken och hacka den fint. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor.
Ansa och skala rotselleri och svartrötter. Riv dem sedan grovt.
Fräs lök, vitlök, rotselleri och svartrötter i olivolja i en stekpanna så de blir mjuka utan att ta färg.
Tillsätt champinjon, vin och fiskbuljong och låt sjuda 5 minuter under lock.
Dofta salt och vitpeppar över laxen. Lägg den över grönsakerna i pannan och låt sjuda med under lock 5-10 minuter tills den är genomlagad.
Ta upp laxen och lägg upp på tallrikar.
Tillsätt grädde, salt och vitpeppar och rör om. Tillsätt potatismjölet utrört i lite vatten under omrörning.
Hacka basilikan fint, spara några toppar till garnering. Tillsätt basilikan till såsen och smaka eventuellt av med mer salt och vitpeppar, häll sedan såsen över pastan och blanda runt.
Lägg upp pastan med såsen på tallrikarna med laxen. Garnera med färsk basilika.
Källa: Godare Mat
Bland de populäraste recepten där just nu är 3 pasta-rätter med olika färg, ett för varje färg i den italienska flaggan, nedan den vita som får även den mest kräsne tonåring att uppskatta lax...

Ingredienser 4 portioner:
400 g penne rigate
4 bitar laxfilé à 125 g
salt
vitpeppar
Sås:
2-3 svartrötter, ca 200 g
1 bit rotselleri, ca 250 g
200 g färska champinjoner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
3 dl grädde
3 tsk potatismjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 kruka färsk basilika
Tillagning:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Ansa champinjonerna och ta bort stammarna. Skär hattarna i tunna skivor.
Skala löken och hacka den fint. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor.
Ansa och skala rotselleri och svartrötter. Riv dem sedan grovt.
Fräs lök, vitlök, rotselleri och svartrötter i olivolja i en stekpanna så de blir mjuka utan att ta färg.
Tillsätt champinjon, vin och fiskbuljong och låt sjuda 5 minuter under lock.
Dofta salt och vitpeppar över laxen. Lägg den över grönsakerna i pannan och låt sjuda med under lock 5-10 minuter tills den är genomlagad.
Ta upp laxen och lägg upp på tallrikar.
Tillsätt grädde, salt och vitpeppar och rör om. Tillsätt potatismjölet utrört i lite vatten under omrörning.
Hacka basilikan fint, spara några toppar till garnering. Tillsätt basilikan till såsen och smaka eventuellt av med mer salt och vitpeppar, häll sedan såsen över pastan och blanda runt.
Lägg upp pastan med såsen på tallrikarna med laxen. Garnera med färsk basilika.
Källa: Godare Mat
Snabbast...
Procentuellt jämfört med antalet medlemmar är nog Godare Mat den snabbast växande portalen inom mat och dryck...
Hitta massor med gott snabbt och enkelt, till exempel en av de godaste pastarätter jag någonsin smakat...
Italian Red
Ingredienser 4 portioner:
4 port fettuccine med tomat
4 kycklingfiléer (ca 1 kg)
malen ingefära
salt
Sås:
1 kg tomat
4 dl hönsbuljong
2 röda paprikor
2 röda chili
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 tsk potatismjöl
1 kruka färsk basilika
Tillagning:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Dofta salt och ingefära över kycklingfiléerna. Grilla dem i ugn på 200º tills de är genomstekta, cirka 45 minuter. Vänd dem några gånger under grillningen.
Dela tomaterna i klyftor och filea dem, det vill säga avlägsna skinn och kärnor så att bara fruktköttet är kvar.
Lägg tomatfiléerna och buljongen i en gryta och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter tills tomaterna är sönderkokta.
Ansa paprikorna och skär dem i små tärningar. Ansa chilin och strimla den fint. Skala löken och hacka den fint.
Fräs paprika, chili och lök i olivolja i en stekpanna så de blir mjuka utan att ta färg.
Tillsätt paprika, chili och lök till grytan. Ansa vitlöken och pressa den över grytan. Rör om och låt sjuda i 10 minuter.
Finhacka basilikan. Spara några toppar till garnering.
Rör ut potatismjölet i lite vatten. Rör ner i såsen under omrörning.
Ta såsen från värmen, rör ner basilikan och blanda med den kokta pastan.
Lägg upp en kycklingfilé på varje tallrik. Lägg upp pastan. Garnera med färsk basilika.
Källa: Godare Mat
Hitta massor med gott snabbt och enkelt, till exempel en av de godaste pastarätter jag någonsin smakat...

Ingredienser 4 portioner:
4 port fettuccine med tomat
4 kycklingfiléer (ca 1 kg)
malen ingefära
salt
Sås:
1 kg tomat
4 dl hönsbuljong
2 röda paprikor
2 röda chili
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 tsk potatismjöl
1 kruka färsk basilika
Tillagning:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Dofta salt och ingefära över kycklingfiléerna. Grilla dem i ugn på 200º tills de är genomstekta, cirka 45 minuter. Vänd dem några gånger under grillningen.
Dela tomaterna i klyftor och filea dem, det vill säga avlägsna skinn och kärnor så att bara fruktköttet är kvar.
Lägg tomatfiléerna och buljongen i en gryta och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter tills tomaterna är sönderkokta.
Ansa paprikorna och skär dem i små tärningar. Ansa chilin och strimla den fint. Skala löken och hacka den fint.
Fräs paprika, chili och lök i olivolja i en stekpanna så de blir mjuka utan att ta färg.
Tillsätt paprika, chili och lök till grytan. Ansa vitlöken och pressa den över grytan. Rör om och låt sjuda i 10 minuter.
Finhacka basilikan. Spara några toppar till garnering.
Rör ut potatismjölet i lite vatten. Rör ner i såsen under omrörning.
Ta såsen från värmen, rör ner basilikan och blanda med den kokta pastan.
Lägg upp en kycklingfilé på varje tallrik. Lägg upp pastan. Garnera med färsk basilika.
Källa: Godare Mat
För matglada till jul
Dags för lite tips om julklappar till alla som tycker om mat...
Godare Mat har givit ut ett flertal läckra kokböcker, perfekta julklappar till alla som tycker om mat. Och vem gör inte det?
Mitt tips är Vardagskocken, en kokbok som väcker fantasin och ger mersmak...
Kolla in Vardagskocken
Kika gärna på de andra böckerna också, de finns länkade längst ner på sidan...

Godare Mat har givit ut ett flertal läckra kokböcker, perfekta julklappar till alla som tycker om mat. Och vem gör inte det?
Mitt tips är Vardagskocken, en kokbok som väcker fantasin och ger mersmak...
Kolla in Vardagskocken
Kika gärna på de andra böckerna också, de finns länkade längst ner på sidan...
