Filbyte
Så har det blivit dags för att litet filbyte, jag flyttar till en annan blogg hos en annan leverantör. Där får jag mycket bättre verktyg till mitt förfogande bland annat...
Följ gärna med i flytten...
Den nya bloggen kommer att ersätta alla mina tidigare bloggar och kommer dessutom att innehålla väldigt mycket mer varierat innehåll...
Nu flyttar jag hit...
Nattramlare
Då ska vi se om inte en och annan nattsuddare kan fås intresserad av Godare Mat också, där finns trots allt en hel sektion med bara kafferecept för oss som vill hålla korpgluggarna öppna och samtidigt få något gott...
Ett exempel på vad man kan hitta bland kafferecepten på Godare Mat...
Hot Vanilla Coffee
Ingredienser 1 kopp:
2 dl starkt kaffe
1/4 tsk vaniljsocker
2 msk vispgrädde, lätt vispad
kakao
Tillagning:
Häll kaffe och vaniljsocker i en kopp och rör om. Toppa med vispad grädde och pudra över kakao.
Källa: Godare Mat - Alltid gratis medlemskap
Ett exempel på vad man kan hitta bland kafferecepten på Godare Mat...
Hot Vanilla Coffee
Ingredienser 1 kopp:
2 dl starkt kaffe
1/4 tsk vaniljsocker
2 msk vispgrädde, lätt vispad
kakao
Tillagning:
Häll kaffe och vaniljsocker i en kopp och rör om. Toppa med vispad grädde och pudra över kakao.
Källa: Godare Mat - Alltid gratis medlemskap
Tröstäta...
Läge att tröstäta, saknar flickvännen när hon inte är hemma. Tur är väl att Godare Mat har massor av läckert att välja bland... Kolla in hemsidan du med...
Pineapple Cream Pie
Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g vit choklad
3 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl avrunnen krossad ananas i spad
2 msk ananasspad
3 äggvitor
1 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl
Täcke:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 msk kanel
100 g mandelspån
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Smält chokladen till fyllningen över vattenbad. Tag av från värmen och rör ner äggulorna en i taget. Rör sedan ner vispgrädden, ananasspad och väl avrunnen krosssad ananas.
Vispa äggvitorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl till ett hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i ananassmeten.
Bred ut fyllningen över hela bottnen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i 25-30 minuter. Låt svalna något innan täcket läggs på pajen.
Smält smöret till täcket i en tjockbottnad kastrull och blanda ned resten av ingredienserna. Värm massan på svag värme (får ej koka) under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
Bred blandningen försiktigt över fyllningen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i cirka 10-12 minuter.
Låt pajen svalna i formen. Servera med vaniljvisp.
Källa: Godare Mat - Just nu med 75% rabatt
Pineapple Cream Pie
Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g vit choklad
3 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl avrunnen krossad ananas i spad
2 msk ananasspad
3 äggvitor
1 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl
Täcke:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 msk kanel
100 g mandelspån
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Smält chokladen till fyllningen över vattenbad. Tag av från värmen och rör ner äggulorna en i taget. Rör sedan ner vispgrädden, ananasspad och väl avrunnen krosssad ananas.
Vispa äggvitorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl till ett hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i ananassmeten.
Bred ut fyllningen över hela bottnen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i 25-30 minuter. Låt svalna något innan täcket läggs på pajen.
Smält smöret till täcket i en tjockbottnad kastrull och blanda ned resten av ingredienserna. Värm massan på svag värme (får ej koka) under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
Bred blandningen försiktigt över fyllningen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i cirka 10-12 minuter.
Låt pajen svalna i formen. Servera med vaniljvisp.
Källa: Godare Mat - Just nu med 75% rabatt
Snart dags igen
Det jobbas flitigt på Humlegatan, skaparglädjen frodas och nya läckra recept spottas fram på löpande band. Mitt i allt detta hinner de med att varje vecka skicka ut ett gratis nyhetsbrev också. Prenumerera du också hos Godare Mat...
Tobbes smörbullar
Ingredienser 25-30 st:
25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
2-3 msk lättmargarin eller rumsvarmt smör
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Tillagning:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
Blanda i socker, salt, vaniljsocker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Värm ugnen till 175°.
Riv mandelmassan. Rör ut den med lättmargarin.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Kavla ut degen tunnt till en stor rektangel. Sporra eller skär ut kvadrater 10 x 10 cm stora och lägg en klick fyllning mitt på varje kvadrat.
Vik upp spetsarna och kläm ihop skarvarna. Lägg kakorna i bullformar med skarven nedåt.
Låt jäsa 20 minuter under duk.
Pensla med att uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Ingredienser 25-30 st:
25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
2-3 msk lättmargarin eller rumsvarmt smör
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Tillagning:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
Blanda i socker, salt, vaniljsocker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Värm ugnen till 175°.
Riv mandelmassan. Rör ut den med lättmargarin.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Kavla ut degen tunnt till en stor rektangel. Sporra eller skär ut kvadrater 10 x 10 cm stora och lägg en klick fyllning mitt på varje kvadrat.
Vik upp spetsarna och kläm ihop skarvarna. Lägg kakorna i bullformar med skarven nedåt.
Låt jäsa 20 minuter under duk.
Pensla med att uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Tomata mig hit och tomata mig dit...
En tallrik antioxidanter och andra nyttigheter kan vara riktigt gott. Det har provköket på Godare Mat bevisat den ena gången efter den andra...
Tomatdoftande höstsoppa
Ingredienser 6-8 portioner:
1/2 kg vitkål
1 tsk salt
1/2 - 1 liter vatten
1 gul lök
1 röd lök
1 purjolök
150 g palsternacka
150 g rotselleri
150 g morot
1 1/4 liter grönsaksbuljong
100 g tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk timjan
Tillagning:
Ansa vitkålen och strimla den fint. Lägg den i en gryta och tillsätt vatten så det precis täcker kålen samt salt. Koka upp och låt koka 5 minuter. Sila av vattnet.
Ansa den gula och den röda löken och strimla dem fint. Ansa och skölj purjolöken noga. Strimla den sedan fint.
Skala palsternackan, rotsellerin och moroten. Skär dem sedan i tärningar cirka 1/2 - 1 cm stora.
Tillsätt löken och rotfrukterna till vitkålen i grytan. Tillsätt vatten, tomatpuré, sambal oelek, buljongtärning, salt, vitpeppar och timjan.
Koka upp och låt sjuda tills rotfrukterna är genomkokta, cirka 10 minuter. Prova med sticka.
Servera med ett syrligt fullkornsbröd.
Källa: Godare Mat - Bästa kokboken på nätet?

Ingredienser 6-8 portioner:
1/2 kg vitkål
1 tsk salt
1/2 - 1 liter vatten
1 gul lök
1 röd lök
1 purjolök
150 g palsternacka
150 g rotselleri
150 g morot
1 1/4 liter grönsaksbuljong
100 g tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk timjan
Tillagning:
Ansa vitkålen och strimla den fint. Lägg den i en gryta och tillsätt vatten så det precis täcker kålen samt salt. Koka upp och låt koka 5 minuter. Sila av vattnet.
Ansa den gula och den röda löken och strimla dem fint. Ansa och skölj purjolöken noga. Strimla den sedan fint.
Skala palsternackan, rotsellerin och moroten. Skär dem sedan i tärningar cirka 1/2 - 1 cm stora.
Tillsätt löken och rotfrukterna till vitkålen i grytan. Tillsätt vatten, tomatpuré, sambal oelek, buljongtärning, salt, vitpeppar och timjan.
Koka upp och låt sjuda tills rotfrukterna är genomkokta, cirka 10 minuter. Prova med sticka.
Servera med ett syrligt fullkornsbröd.
Källa: Godare Mat - Bästa kokboken på nätet?
Grilla på franska...
Har du inte redan upptäckt allt läckert som kommer från Humlegatan, med andra ord Godare Mat, så är det på tiden. Alltid gratis medlemskap och just nu extra förmånligt att uppgradera...
Boeuf haché à la Belgique
Ingredienser 6 portioner:
Boeuf haché:
800 g nötfärs
1 kruka färsk persilja
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk muskot
Carrottes à la Belgique:
3-4 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
Tillagning:
Skala morötterna och skär dem i 3 centimeter långa stavar cirka 5x5 millimeter tjocka. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken i olja i en kastrull så den blir mjuk utan att få färg.
Ta av från värmen och tillsätt morötterna och socker. Rör om väl.
Hacka persiljan fint. Lägg färsen i en skål blanda med persilja, salt, vitpeppar, spiskummin och muskot.
Dela färsen i 6 lika stora delar och forma stora biffar som grillas cirka 10 minuter på varje sida.
Servera biffarna med morötterna och pommes frites. Gott att ha till är också Tobbes aioli, receptet hittar du på Godare Mat.
Källa: Godare Mat
Boeuf haché à la Belgique
Ingredienser 6 portioner:
Boeuf haché:
800 g nötfärs
1 kruka färsk persilja
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk muskot
Carrottes à la Belgique:
3-4 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
Tillagning:
Skala morötterna och skär dem i 3 centimeter långa stavar cirka 5x5 millimeter tjocka. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken i olja i en kastrull så den blir mjuk utan att få färg.
Ta av från värmen och tillsätt morötterna och socker. Rör om väl.
Hacka persiljan fint. Lägg färsen i en skål blanda med persilja, salt, vitpeppar, spiskummin och muskot.
Dela färsen i 6 lika stora delar och forma stora biffar som grillas cirka 10 minuter på varje sida.
Servera biffarna med morötterna och pommes frites. Gott att ha till är också Tobbes aioli, receptet hittar du på Godare Mat.
Källa: Godare Mat
Mer humlor...
Ännu en ny kreation från Humlegatan, en av många som skapats enkom för Godare Mat...
Det måste finnas ett skäl till att hela 67% av medlemmarna uppgraderar där för att få tillgång till allt nytt, kan det vara den massiva kreativiteten i provköket?
Humlegryta med kyckling
Ingredienser 4-6 portioner:
2 1/2 dl vita bönor (okokta)
1 kg kycklingfilé
olivolja till stekning
1/4 dl olivolja till grytan
1 kg tomater
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 hönsbuljongtärning
1-2 tsk kinesisk soya
1-2 tsk sambal oelek
3-4 dl vatten
salt
vitpeppar
Tillagning:
Blötlägg och koka bönorna enligt anvisning på förpackningen.
Strimla kyckling och bryn den i olivolja. Låt kycklingen rinna av på hushållspapper.
Filea tomaterna och lägg dem i en gryta. Tillsätt olivoljan.
Ansa och hacka löken fint. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor.
Tillsätt lök och vitlök till tomaten i grytan. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i 15 minuter. Rör om då och då.
Ansa purjolöken och skölj den väl. Strimla den fint.
Tillsätt bönor, purjolök, kyckling, buljongtärning, soya, sambal oelek och vatten till grytan och låt koka upp. Låt sjuda under lock 10 minuter.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med quinoa eller råris.
Källa: Godare Mat - Bästa nätkokboken i Sverige?
Det måste finnas ett skäl till att hela 67% av medlemmarna uppgraderar där för att få tillgång till allt nytt, kan det vara den massiva kreativiteten i provköket?
Humlegryta med kyckling
Ingredienser 4-6 portioner:
2 1/2 dl vita bönor (okokta)
1 kg kycklingfilé
olivolja till stekning
1/4 dl olivolja till grytan
1 kg tomater
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 hönsbuljongtärning
1-2 tsk kinesisk soya
1-2 tsk sambal oelek
3-4 dl vatten
salt
vitpeppar
Tillagning:
Blötlägg och koka bönorna enligt anvisning på förpackningen.
Strimla kyckling och bryn den i olivolja. Låt kycklingen rinna av på hushållspapper.
Filea tomaterna och lägg dem i en gryta. Tillsätt olivoljan.
Ansa och hacka löken fint. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor.
Tillsätt lök och vitlök till tomaten i grytan. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i 15 minuter. Rör om då och då.
Ansa purjolöken och skölj den väl. Strimla den fint.
Tillsätt bönor, purjolök, kyckling, buljongtärning, soya, sambal oelek och vatten till grytan och låt koka upp. Låt sjuda under lock 10 minuter.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med quinoa eller råris.
Källa: Godare Mat - Bästa nätkokboken i Sverige?
Tunna skivor...
Jag och min stora käft...
Igår frågade jag flickvännen och hennes dotter vad de ville ha till middag idag, dum som jag är. Visst är det gott, det de ville ha, men nog kunde de väl valt något som går lite snabbare och lättare att fixa på en söndag?
Fler dundergoda rätter hittar du givetvis på Godare Mat, som växer så det knakar...
Tobbes tunna skivor
Ingredienser 8-10 portioner:
1 pkt bacon, 140g
500-600 g nöt-, fläsk- eller blandfärs
2 tsk Sambal Oelek
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk salt
1 msk tomatpuré
1 ägg
Tillbehör:
8-10 pitabröd
1 gul lök
1-2 tomater
1/2 gurka
kinakål
vitlöksdressing
Tillagning:
Häll alla ingredienser utom färsen i en mixer och kör tills baconen finfördelats med resten. Blanda färsen med resten i en bunke. Se till att allt är väl blandat.
Forma smeten till en avlång rulle på folie och svep folien runt. Lägg i frysen över natten så smeten är genomfrusen.
Låt foliepaketet ligga i rumstemperatur 20 minuter innan fortsatt tillagning. Skär tunna skivor, så många som ryms i din stekpanna åt gången, och stek i olivolja på medelhög till hög värme. Se till att skivorna är stekta på båda sidor. Fortsätt så tills hela rullen är skivad och stekt.
Strimla kinakål och lök, skär gurka och tomat i tunna skivor.
Servera allt upplagt var för sig och låt alla bygga sin egen "gyros pita".
Tips! Bäst att skära den frysta rullen med är en fintandad "djupfrystkniv".
Källa: Godare Mat - Just nu med 75% rabatt
Igår frågade jag flickvännen och hennes dotter vad de ville ha till middag idag, dum som jag är. Visst är det gott, det de ville ha, men nog kunde de väl valt något som går lite snabbare och lättare att fixa på en söndag?
Fler dundergoda rätter hittar du givetvis på Godare Mat, som växer så det knakar...

Ingredienser 8-10 portioner:
1 pkt bacon, 140g
500-600 g nöt-, fläsk- eller blandfärs
2 tsk Sambal Oelek
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk salt
1 msk tomatpuré
1 ägg
Tillbehör:
8-10 pitabröd
1 gul lök
1-2 tomater
1/2 gurka
kinakål
vitlöksdressing
Tillagning:
Häll alla ingredienser utom färsen i en mixer och kör tills baconen finfördelats med resten. Blanda färsen med resten i en bunke. Se till att allt är väl blandat.
Forma smeten till en avlång rulle på folie och svep folien runt. Lägg i frysen över natten så smeten är genomfrusen.
Låt foliepaketet ligga i rumstemperatur 20 minuter innan fortsatt tillagning. Skär tunna skivor, så många som ryms i din stekpanna åt gången, och stek i olivolja på medelhög till hög värme. Se till att skivorna är stekta på båda sidor. Fortsätt så tills hela rullen är skivad och stekt.
Strimla kinakål och lök, skär gurka och tomat i tunna skivor.
Servera allt upplagt var för sig och låt alla bygga sin egen "gyros pita".
Tips! Bäst att skära den frysta rullen med är en fintandad "djupfrystkniv".
Källa: Godare Mat - Just nu med 75% rabatt
Humlegatans godaste...
På Humlegatan skapas en aldrig sinande flod av läckra rätter. Att säga vilken som är den godaste är egentligen lite svårt när det konstant kommer nya goda recept.
Här är ett exempel på allt gott från Godare Mat...
Humlegryta med fläsk
Ingredienser 4-6 portioner:
2 1/2 dl vita bönor (okokta)
1 kg grytbitar av fläsk
olivolja till stekning
1/4 dl olivolja till grytan
1 kg tomater
1 gul lök
1 röd lök
1-2 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 köttbuljongtärning
1-2 tsk kinesisk soya
1-2 tsk sambal oelek
3-4 dl vatten
salt
vitpeppar
Tillagning:
Blötlägg och koka bönorna enligt anvisning på förpackningen.
Strimla fläsket fint och bryn det i olivolja. Låt fläsket rinna av på hushållspapper.
Filea tomaterna och lägg dem i en gryta. Tillsätt olivoljan.
Ansa och hacka löken fint. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor.
Tillsätt lök och vitlök till tomaten i grytan. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i 15 minuter. Rör om då och då.
Ansa purjolöken och skölj den väl. Strimla den fint.
Tillsätt bönor, purjolök, fläsk, buljongtärning, soya, sambal oelek och vatten till grytan och låt koka upp. Låt sjuda under lock 10 minuter.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med quinoa eller råris.
Källa: Godare Mat - Just nu 75% rabatt
Här är ett exempel på allt gott från Godare Mat...
Humlegryta med fläsk
Ingredienser 4-6 portioner:
2 1/2 dl vita bönor (okokta)
1 kg grytbitar av fläsk
olivolja till stekning
1/4 dl olivolja till grytan
1 kg tomater
1 gul lök
1 röd lök
1-2 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 köttbuljongtärning
1-2 tsk kinesisk soya
1-2 tsk sambal oelek
3-4 dl vatten
salt
vitpeppar
Tillagning:
Blötlägg och koka bönorna enligt anvisning på förpackningen.
Strimla fläsket fint och bryn det i olivolja. Låt fläsket rinna av på hushållspapper.
Filea tomaterna och lägg dem i en gryta. Tillsätt olivoljan.
Ansa och hacka löken fint. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor.
Tillsätt lök och vitlök till tomaten i grytan. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i 15 minuter. Rör om då och då.
Ansa purjolöken och skölj den väl. Strimla den fint.
Tillsätt bönor, purjolök, fläsk, buljongtärning, soya, sambal oelek och vatten till grytan och låt koka upp. Låt sjuda under lock 10 minuter.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med quinoa eller råris.
Källa: Godare Mat - Just nu 75% rabatt
Mer gott...
Vem har sagt att det måste vara komplicerat att göra något läckert och gott till Alla Hjärtans Dag? På Godare Mat hittar du massor av tips på godsaker, till exempel det här...
Maränghjärtan
Ingredienser 30 st:
2 äggvitor
2 dl socker
några droppar röd karamellfärg
1 1/2 tsk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Tillagning:
Värm ugnen till 100º.
Vispa äggvita, socker och karamellfärg till ett fast skum, använd elvispen. Blanda i potatismjölet blandat med bakpulvret.
Rita en hjärtmall, ca 6 cm hög, på ett papper och klipp ut. Rita sedan av mallen ganska tätt på bakplåtspapper, så många hjärtan som ryms. Lägg pappren på plåtar.
Klicka ut ca 2 tsk smet till varje hjärta och forma till med en tesked.
Grädda i mitten av ugnen tills hjärtanen är torra och lätt lossnar från papperet, 45-60 minuter.
Källa: Godare Mat - Bättre än någonsin
Maränghjärtan
Ingredienser 30 st:
2 äggvitor
2 dl socker
några droppar röd karamellfärg
1 1/2 tsk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Tillagning:
Värm ugnen till 100º.
Vispa äggvita, socker och karamellfärg till ett fast skum, använd elvispen. Blanda i potatismjölet blandat med bakpulvret.
Rita en hjärtmall, ca 6 cm hög, på ett papper och klipp ut. Rita sedan av mallen ganska tätt på bakplåtspapper, så många hjärtan som ryms. Lägg pappren på plåtar.
Klicka ut ca 2 tsk smet till varje hjärta och forma till med en tesked.
Grädda i mitten av ugnen tills hjärtanen är torra och lätt lossnar från papperet, 45-60 minuter.
Källa: Godare Mat - Bättre än någonsin
Gott efteråt...
OK, då har du kommit så långt att du vet precis vad för middag du ska servera hjärtevännen imorgon. Men en dessert måste du väl ändå också ha?
Här är en av alla hundratals goda desserter du kan hitta på Godare Mat...
Passionerad glass
Ingredienser 2 portioner:
1 1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 1/2 msk kokosflingor
1 msk honung
2 tsk saft av lime eller
1 tsk citronsaft
1/2 msk vit rom
Garnering:
2 passionsfrukter
100 g färska jordgubbar
1 kiwi eller bär och frukt efter säsong
Tillagning:
Vispa grädden. Vispa upp gulorna och blanda i kokos och honung. Vänd ner grädden. Smaksätt med limesaft och ev rom.
Häll blandningen i en form eller två portionsformar. Låt frysa i minst 4 tim.
Servera kokosglassen med halverade passionsfrukter, skivade jordgubbar och kiwi i klyftor.
Källa: Godare Mat - Sveriges bästa kokbok på nätet
Här är en av alla hundratals goda desserter du kan hitta på Godare Mat...
Passionerad glass
Ingredienser 2 portioner:
1 1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 1/2 msk kokosflingor
1 msk honung
2 tsk saft av lime eller
1 tsk citronsaft
1/2 msk vit rom
Garnering:
2 passionsfrukter
100 g färska jordgubbar
1 kiwi eller bär och frukt efter säsong
Tillagning:
Vispa grädden. Vispa upp gulorna och blanda i kokos och honung. Vänd ner grädden. Smaksätt med limesaft och ev rom.
Häll blandningen i en form eller två portionsformar. Låt frysa i minst 4 tim.
Servera kokosglassen med halverade passionsfrukter, skivade jordgubbar och kiwi i klyftor.
Källa: Godare Mat - Sveriges bästa kokbok på nätet
Alla Hjärtans Gott
Alla Hjärtans Dag imorgon. Vad ska du bjuda hjärtevännen på för gott?
Här kommer ett tips från Godare Mat på något enkelt och gott att njuta av för dig och din vän...
Citronlax för två
Ingredienser 2 portioner:
300 g lax (filé med skinn)
3 msk olivolja
3 schalottenlökar
1 citron
salt
peppar
Tillagning:
Sätt ugnen på 175°.
Skala och hacka schalottenlökarna. Lägg laxen i en ugnsform. Strö över schalottenlöken och droppa oljan över fisken. Salta och peppra.
Skär citronen i tunna skivor och lägg dem omlott som taktegel ovanpå fisken. Ställ in i ugnen 10-15 min, beroende på fiskbitens form.
Servera med pressad potatis och kokt broccoli eller sockerärtor.
Källa: Godare Mat - Just nu 75% rabatt
Här kommer ett tips från Godare Mat på något enkelt och gott att njuta av för dig och din vän...
Citronlax för två
Ingredienser 2 portioner:
300 g lax (filé med skinn)
3 msk olivolja
3 schalottenlökar
1 citron
salt
peppar
Tillagning:
Sätt ugnen på 175°.
Skala och hacka schalottenlökarna. Lägg laxen i en ugnsform. Strö över schalottenlöken och droppa oljan över fisken. Salta och peppra.
Skär citronen i tunna skivor och lägg dem omlott som taktegel ovanpå fisken. Ställ in i ugnen 10-15 min, beroende på fiskbitens form.
Servera med pressad potatis och kokt broccoli eller sockerärtor.
Källa: Godare Mat - Just nu 75% rabatt
Mer nytt...
För alla sötsugna kommer här ett helt nytt recept från Godare Mat...
Hjortronpaj med toscatäcke
Ugnstemperatur: 225° + 200°
Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
3 dl rårörda hjortron
1 1/2 dl vit sirap
4-5 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Täcke:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 msk kanel
100 g mandelspån
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Blanda hjortronen med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Bred ut över bottnen på pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Smält smöret till täcket i en tjockbottnad kastrull och blanda ned resten av ingredienserna. Värm massan på svag värme (får ej koka) under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
Bred blandningen försiktigt över fyllningen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i cirka 10-12 minuter.
Låt pajen svalna i formen. Servera med vaniljvisp.
Källa: Godare Mat
Fler läckra pajer hittar du i Lilla Pajboken...
Hjortronpaj med toscatäcke
Ugnstemperatur: 225° + 200°
Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
3 dl rårörda hjortron
1 1/2 dl vit sirap
4-5 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Täcke:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 msk kanel
100 g mandelspån
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Blanda hjortronen med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Bred ut över bottnen på pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Smält smöret till täcket i en tjockbottnad kastrull och blanda ned resten av ingredienserna. Värm massan på svag värme (får ej koka) under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
Bred blandningen försiktigt över fyllningen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i cirka 10-12 minuter.
Låt pajen svalna i formen. Servera med vaniljvisp.
Källa: Godare Mat
Fler läckra pajer hittar du i Lilla Pajboken...
Full fart igen...
Så var man då flyttad och skulle till att ge sig ut på nätet... Trodde jag... Det tog en hel månad att komma online igen, bara problem av allehanda sort med uppkoppling på nya stället...
Nu är man mot alla odds på plats och kan sätta full fart framåt... Det görs med ett helt nytt recept från Godare Mat, den förmodligen bästa matsajten...
Humlegryta med kyckling
Ingredienser 4-6 portioner:
2 1/2 dl vita bönor (okokta)
1 kg kycklingfilé
olivolja till stekning
1/4 dl olivolja till grytan
1 kg tomater
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 hönsbuljongtärning
1-2 tsk kinesisk soya
1-2 tsk sambal oelek
3-4 dl vatten
salt
vitpeppar
Tillagning:
Blötlägg och koka bönorna enligt anvisning på förpackningen.
Strimla kyckling och bryn den i olivolja. Låt kycklingen rinna av på hushållspapper.
Filea tomaterna och lägg dem i en gryta. Tillsätt olivoljan.
Ansa och hacka löken fint. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor.
Tillsätt lök och vitlök till tomaten i grytan. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i 15 minuter. Rör om då och då.
Ansa purjolöken och skölj den väl. Strimla den fint.
Tillsätt bönor, purjolök, kyckling, buljongtärning, soya, sambal oelek och vatten till grytan och låt koka upp. Låt sjuda under lock 10 minuter.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med quinoa eller råris.
Källa: Godare Mat
Nu är man mot alla odds på plats och kan sätta full fart framåt... Det görs med ett helt nytt recept från Godare Mat, den förmodligen bästa matsajten...
Humlegryta med kyckling
Ingredienser 4-6 portioner:
2 1/2 dl vita bönor (okokta)
1 kg kycklingfilé
olivolja till stekning
1/4 dl olivolja till grytan
1 kg tomater
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 hönsbuljongtärning
1-2 tsk kinesisk soya
1-2 tsk sambal oelek
3-4 dl vatten
salt
vitpeppar
Tillagning:
Blötlägg och koka bönorna enligt anvisning på förpackningen.
Strimla kyckling och bryn den i olivolja. Låt kycklingen rinna av på hushållspapper.
Filea tomaterna och lägg dem i en gryta. Tillsätt olivoljan.
Ansa och hacka löken fint. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor.
Tillsätt lök och vitlök till tomaten i grytan. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i 15 minuter. Rör om då och då.
Ansa purjolöken och skölj den väl. Strimla den fint.
Tillsätt bönor, purjolök, kyckling, buljongtärning, soya, sambal oelek och vatten till grytan och låt koka upp. Låt sjuda under lock 10 minuter.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med quinoa eller råris.
Källa: Godare Mat
Julgodis
Dags att avsluta jultemat och det gör jag med lite läckert glöggsmakande godis. Är du sugen på mer godis hittar du massor med recept på Godare Mat där även det här receptet hämtats...
Glöggtryffel
Ingredienser 35 st:
1 dl glögg
1 1/2 msk honung
10 g smör
1/2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
100 g ljus choklad
Tillagning:
Koka upp alla ingredienser under omrörning utom chokladen. Häll den kokande smeten över chokladen och rör till en jämn smet. Fyll upp i formar och kyl.
Källa: Godare Mat
Glöggtryffel
Ingredienser 35 st:
1 dl glögg
1 1/2 msk honung
10 g smör
1/2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
100 g ljus choklad
Tillagning:
Koka upp alla ingredienser under omrörning utom chokladen. Häll den kokande smeten över chokladen och rör till en jämn smet. Fyll upp i formar och kyl.
Källa: Godare Mat