Mer nytt...
För alla sötsugna kommer här ett helt nytt recept från Godare Mat...
Hjortronpaj med toscatäcke
Ugnstemperatur: 225° + 200°
Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
3 dl rårörda hjortron
1 1/2 dl vit sirap
4-5 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Täcke:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 msk kanel
100 g mandelspån
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Blanda hjortronen med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Bred ut över bottnen på pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Smält smöret till täcket i en tjockbottnad kastrull och blanda ned resten av ingredienserna. Värm massan på svag värme (får ej koka) under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
Bred blandningen försiktigt över fyllningen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i cirka 10-12 minuter.
Låt pajen svalna i formen. Servera med vaniljvisp.
Källa: Godare Mat
Fler läckra pajer hittar du i Lilla Pajboken...
Hjortronpaj med toscatäcke
Ugnstemperatur: 225° + 200°
Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
3 dl rårörda hjortron
1 1/2 dl vit sirap
4-5 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Täcke:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 msk kanel
100 g mandelspån
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Blanda hjortronen med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Bred ut över bottnen på pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Smält smöret till täcket i en tjockbottnad kastrull och blanda ned resten av ingredienserna. Värm massan på svag värme (får ej koka) under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
Bred blandningen försiktigt över fyllningen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i cirka 10-12 minuter.
Låt pajen svalna i formen. Servera med vaniljvisp.
Källa: Godare Mat
Fler läckra pajer hittar du i Lilla Pajboken...
Kommentarer
Trackback