Kaloribomb av stort format

För alla älskare av vit choklad, här kommer en riktig kaloribomb från Godare Mat...


När Godare Mat öppnar för gratis medlemskap i april kan du också fixa uppgradering till halva priset här...


Sir Toby's Cake (14-16 bitar)


Ingredienser:


Bottnar:

300 g sötmandel
3 msk potatismjöl
6 äggvitor
3 dl strösocker


Äggcrème:

4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 g smör eller margarin


Chokladcrème:

2 dl mjölk
2 dl grädde
2/3 dl socker
2 äggulor
300 g vit blockchoklad, hackad
4 msk potatismjöl


Glasyr:

450 g vit blockchoklad
3 msk smör eller margarin
2-3 msk snabbkaffepulver


Garnering:

flagad mandel


Tillagning:


Bottnar:


Skålla och skala mandeln. Låt den torka och mal den sedan i mandelkvarn. Blanda med potatismjöl.


Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa till en hård och blank maräng.


Rör ner mandeln i marängen. Rita tre cirklar på bakplåtspapper, 18-20 cm i diameter och bred ut smeten i dem.


Grädda i 175° i 15 minuter och låt kallna.


Äggcrème:


Blanda äggulor, grädde och socker i klickar av smöret, och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Låt krämen svalna.


Chokladcrème:


Koka upp grädde och mjölk. Blanda ihop äggulor och socker. Sjud tillsammans under omrörning till 85 C. Sila krämen över den hackade chokladen. Vispa slät. Vispa ner potatismjöl. Värm sakta i gryta under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Låt svalna i kyl.


Glasyr:


Smält chokladen till glasyren tillsammans med kaffepulver och matfett i en skål över vattenbad. Se noga till att inget vatten kommer i glasyren eftersom den då grynar sig och tjocknar.


Montering:


Lägg ihop två av bottnarna med äggcrème mellan. Bred chokladcrème ovanpå de redan monterade bottnarna och lägg den tredje bottnen över.


Bred glasyren på tårtans översida och kanter. Dekorera eventuellt tårtans kanter med flagad mandel.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0