Okristlig tid att vakna...
Egentligen en okristlig tid att vakna och stiga upp, men någon måste ju gå upp och väcka tuppen också. Frukosten redan avklarad och jobbandet i full gång. Till frukost avnjöts Dagens Bak på Godare Mat...
Valnötsbröd (2 stora bröd)
Ingredienser:
Ca 870 gr vetemjölspecial
50 gr färsk jäst
75 gr grovt hackade valnötter
2 msk strösocker
5 dl kall mjölk
2 msk olivolja
1 msk matättika
12-15 gr salt
1 uppvispat ägg
flingsalt
Tillagning:
Koka valnötterna på svag värme i olivoljan ett par minuter. Häll upp mjölken i degbunken, slå på nötolja, tillsätt ättika, socker och jäst. Blanda i fem minuter tillsätt sedan saltet och blanda ytterligare en minut.
Baka ut i två limpor och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i minst en timme. Pensla sedan med uppvispat ägg strö lite flingsalt på.
Grädda 10 minuter i 230 graders ugn, sänk sedan temperaturen till 190 grader och grädda till bröden har en kärntemperatur på 97 grader, kontrollera med digital kökstermometer.
Källa: Godare Mat med Matbrevet