Dubbelt upp

Den ena goda pajen efter den andra lämnar provköket i arbetet med att skapa nya läckerheter för den kommande uppföljaren till Vardagskocken. Här är ett litet smakprov...
 
Missa inte att investera i Vardagskocken, det lönar sig...
 
Double Crust Apple Pie
 
Ingredienser 10-12 portioner:
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
2-3 tsk vaniljsocker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
 
Fyllning:
4-5 röda äpplen
1 1/2 dl socker
1 msk potatismjöl
1 msk kanel
 
Täcke:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
 
Tillagning:
 
Mät upp mjölet, sockret och vaniljsockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
 
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
 
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
 
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
 
Nagga bottenplattan med en gaffel.
 
Skala och kärna ur äpplena, skär dem sedan i små tärningar.
 
Blanda socker, potatismjöl och kanel och blanda sedan ner äppletärningarna. Lägg fyllningen i pajskalet.
 
Blanda smör, mjöl och socker till täcket så att det blir en grynig massa. Smula över fyllningen.
 
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
 
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
 
Vardagskocken och Godare Mat

Kommentarer
Postat av: Misen

Låter supergott! Hade varit kul med en bild också...

2008-08-12 @ 12:12:09
URL: http://homeostas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0