En massa godis...
I dagarna publicerades den nya kokboken från Godare Mat, Lilla Pajboken, och det är en trevlig liten historia full med recept, tips och idéer. Bland annat hittar du en uppsjö läckra gräddiga pajer som den här...
Coconut Cream Pie
Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g vit choklad
3 äggulor
2 dl vispgrädde
4 dl kokosflingor
3 äggvitor
1 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl
Tillagning:
Sätt ugnen på 200º.
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Smält chokladen till fyllningen över vattenbad. Tag av från värmen och rör ner äggulorna en i taget. Rör sedan ner vispgrädden och kokosflingorna.
Vispa äggvitorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl till ett hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i kokossmeten.
Bred ut fyllningen över hela bottnen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i 25-30 minuter.
Låt pajen svalna i formen. Servera med en rårörd bärsås.
Godare Mat och Lilla Pajboken
(Recept på bärsåser hittar du på Godare Mat)

Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g vit choklad
3 äggulor
2 dl vispgrädde
4 dl kokosflingor
3 äggvitor
1 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl
Tillagning:
Sätt ugnen på 200º.
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Smält chokladen till fyllningen över vattenbad. Tag av från värmen och rör ner äggulorna en i taget. Rör sedan ner vispgrädden och kokosflingorna.
Vispa äggvitorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl till ett hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i kokossmeten.
Bred ut fyllningen över hela bottnen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i 25-30 minuter.
Låt pajen svalna i formen. Servera med en rårörd bärsås.
Godare Mat och Lilla Pajboken
(Recept på bärsåser hittar du på Godare Mat)
Kommentarer
Trackback