Rund mat

Det finns egentligen väldigt få saker man kan göra i ett kök som är enklare än att göra en paj. Enklaste sorten att tillaga är en smulpaj.
 
Desto roligare är det att göra pajer med ett riktigt pajskal, även om det är lite mer jobb och tar lite längre tid.
 
Bli en mästare på pajer du också. Alla grunderna, tipsen och idéerna hittar du i Lilla Pajboken från Godare Mat.
 
Ett exempel på allt läckert du hittar i Lilla Pajboken:
 
Broccolipaj med rökt kött
 
Ingredienser 4-6 portioner:
 
Deg:
2 kokta kalla potatisar, ca 150 g
3 dl vetemjöl
50 g margarin
2 msk kallt vatten
 
Fyllning:
400 g broccolibuketter
200 g rökt bröstsida
2 dl riven ost
 
Äggstanning:
4 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk riven muskot
 
Tillagning:
 
Skala och riv den kokta potatisen. Hacka samman mjöl, potatis och margarin till en smulig massa.
 
Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylskåp ca 1 timme.
 
Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten, ca 24 cm i diameter, nagga degbottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylskåp ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Förgrädda pajskalet 10 minuter.
 
Putsa bröstsidan och strimla den fint. Fräs upp den i lite olja i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
 
Dela broccolibuketterna i mindre bitar och förväll dem någon minut i lättsaltat vatten.
 
Lägg bröstsidestrimlorna i pajskalet. Lägg broccolin ovanpå och strö sedan osten överst.
 
Vispa samman ägg, mjölk, salt, vitpeppar och muskot. Häll äggstanningen över fyllningen.
 
Grädda pajen 30-40 minuter eller tills äggsmeten stannat och fått fin färg.
 
Låt pajen svalna något och servera med en klick crème fraiche.
 
Godare Mat och Lilla Pajboken

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0