Goodie
Ny vecka, nya recept. Och jobbet med att få allt på plats på Godare Mat fortsätter, så vi har allt klart för att öppna dörrarna i mars/april. Tills dess finns Sveriges bästa Matbrev, du har väl startat din prenumeration? Här Dagens Bak på Godare Mat, kommer också i Matbrevet på onsdag tillsammans med en massa andra recept...
Lucias kaka (12 bitar)
Ingredienser:
0,5 pkt (25 g) jäst
75-100 g smör eller margarin
1,5 dl mjölk
1 krm salt
1 dl strösocker
1 pkt (0,5 g) saffran
1 msk konjak
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g mandelmassa
0,5 dl sötmandel
50 g smör eller margarin
Garnering:
1 ägg
hackad sötmandel
Tillagning:
Smörj en kransform, ca 24 cm i diameter. Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°C.
Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker, saffran som lösts i konjaken och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Gör fyllningen: Riv mandelmassan och hacka mandeln grovt. Blanda samman allt med matfettet.
Tag upp degen på mjölat bord. Kavla ut degen till en rektangulär kaka, ca 30x45 cm.
Bred ut fyllningen över degen. Rulla ihop degen från långsidan.
Skär degrullen i ca 12 bitar, ca 4 cm breda. Lägg dem glest i bakformen.
Låt kakan jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°C.
Pensla kakan med uppvispat ägg och strö på hackad mandel.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 35 min.
Källa: Godare Mat