Italian Style
Fullt upp med veckans Matbrev, ska skickas om några timmar. Glöm inte att prenumerera. För varje 100 nya prenumeranter lottar vi dessutom ut 2 fullt uppgraderade medlemskap under 1 år på Godare Mat. Här är Dagens Rätt...
Ossobuco (6 portioner)
Ingredienser:
ca 1 1/2 kg kalvlägg sågad i 3 cm tjocka bitar
2-3 morötter
1 bit rotselleri, ca 150 g
2 gula lökar
2 msk olja eller margarin
1 burk hela eller krossade tomater, 400 g
3 msk tomatpuré
2-3 dl torrt vitt vin
2 dl vatten + 1 buljongtärning
1 lagerblad
1 tsk timjan
1-2 msk färsk hackad basilika eller 1 tsk torkad
ca 1 tsk salt
vitpeppar
Gremolata:
1 knippa hackad persilja
1-2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk rivet citronskal
Tillagning:
Ansa, skala och skölj rotfrukter och lök. Skiva morötterna, skär rotsellerin i strimlor eller tärningar och hacka löken. Låt fräsa i lite olja eller margarin i en rymlig gryta utan att det tar färg.
Bryn köttet i lite matfett i en stekpanna på inte alltför stark värme. Lägg köttet i grytan med grönsakerna. Tillsätt tomaterna med spad, tomatpuré, vin, buljongtärning, lagerblad, örtkryddor, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda under lock på svag värme ca 1 1/2 timme eller tills köttet är mört. Rör om någon gång under tiden och späd med lite vatten eller buljong om det kokar ihop för mycket. Smaka av kryddningen.
Rör försiktigt ner gremolatan strax före serveringen.
Servera med ris (gärna saffransris) eller pasta .
Källa: Godare Mat
Ossobuco (6 portioner)
Ingredienser:
ca 1 1/2 kg kalvlägg sågad i 3 cm tjocka bitar
2-3 morötter
1 bit rotselleri, ca 150 g
2 gula lökar
2 msk olja eller margarin
1 burk hela eller krossade tomater, 400 g
3 msk tomatpuré
2-3 dl torrt vitt vin
2 dl vatten + 1 buljongtärning
1 lagerblad
1 tsk timjan
1-2 msk färsk hackad basilika eller 1 tsk torkad
ca 1 tsk salt
vitpeppar
Gremolata:
1 knippa hackad persilja
1-2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk rivet citronskal
Tillagning:
Ansa, skala och skölj rotfrukter och lök. Skiva morötterna, skär rotsellerin i strimlor eller tärningar och hacka löken. Låt fräsa i lite olja eller margarin i en rymlig gryta utan att det tar färg.
Bryn köttet i lite matfett i en stekpanna på inte alltför stark värme. Lägg köttet i grytan med grönsakerna. Tillsätt tomaterna med spad, tomatpuré, vin, buljongtärning, lagerblad, örtkryddor, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda under lock på svag värme ca 1 1/2 timme eller tills köttet är mört. Rör om någon gång under tiden och späd med lite vatten eller buljong om det kokar ihop för mycket. Smaka av kryddningen.
Rör försiktigt ner gremolatan strax före serveringen.
Servera med ris (gärna saffransris) eller pasta .
Källa: Godare Mat
Kommentarer
Trackback