Ser man bättre av C-vitamin?

Helt i linje med Livsmedelsverkets rekommendationer kommer här ännu ett helt nytt recept. Det har hittils bara tillagats en gång, men väl värt att laga till igen. Gott och nyttigt, fullt med en massa nyttigheter som fibrer och C-vitamin...


Fisksoppa à l´Orange (4-6 portioner)


Ingredienser:


800 g fast potatis
200 g morot
1 liten purjolök
1-2 röda chilifrukter
2 msk olivolja
2 apelsiner, saft och skal
3 msk tomatpuré
1-2 vitlöksklyftor
1 fiskbuljongtärning
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
700 g filé av kolja
3 dl vispgrädde


Tillagning:


Skala potatis och morot och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.


Spara 1 dl kokspad och slå av resten. Mixa rotfrukterna med det sparade kokspadet med stavmixer direkt i grytan.


Ansa och skölj purjon väl så eventuella jordrester är borta. Dela och kärna ur chilifrukterna. Skär purjo och chili i cirka 4 centimeter långa strimlor. Fräs dem i olivolja några minuter utan att de får färg.


Skala apelsinerna med en potatisskalare, du ska bara ha det yttersta orange skalet. Strimla skalet fint. Pressa saften ur apelsinerna, se till att inga kärnor kommer med.


Tillsätt purjo, chili, vatten, fiskbuljongtärning, tomatpuré, salt, vitpeppar och apelsinskal samt saft till rotfruktspurén. Pressa vitlök över. Koka upp och låt sjuda 5 minuter.


Skär koljan i lagom bitar, cirka 2x2 centimeter. Lägg dem i grytan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.


Ta grytan från värmen och rör ner vispgrädden. Servera soppan med ett syrligt fullkornsbröd och ost.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0