Vårt dagliga bröd...
Missade du veckans Matbrev? Se till att inte missa fler brev, prenumerera idag på Godare Mat... Alla recept i bloggen är hämtade där, även Dagens Bak nedan...
Brytbröd
Ingredienser:
5 dl kallt vatten
3 msk ljust muscovadosocker
0,5 dl kallpressad rapsolja
ca 600 gr vetemjöl special
300 gr vetemjöl special fullkorn
25 gr jäst
15 gr salt
vallmofrö
1 uppvispat ägg till pensling
Tillagning:
Häll vatten, mjöl, socker och rapsoljan i köksmaskinens bunke, dela jästen i småbitar och lägg i.
Arbeta degen smidig på låg hastighet i 16 minuter, tillsätt saltet och blanda i två minuter till.
Smörj en djup ugnsplåt med lite rapsolja, dela degen i 35 bitar ca 35 gr styck, rulla dem till bollar och placera dem i en långpanna med ca 1 cm mellanrum.
Pensla med ägg och strö den mängd vallmofrö du vill ha över, själva gillar vi mycket.
Låt jäsa i ca 2 timmar under bakduk eller i kylen över natten, grädda ca 16 minuter i mitten på ugnen 230 grader till brödet har en kärntemperatur på 97 grader.
Låt brödet svalna på brödgaller utan bakduk.
Källa: Godare Mat
Brytbröd
Ingredienser:
5 dl kallt vatten
3 msk ljust muscovadosocker
0,5 dl kallpressad rapsolja
ca 600 gr vetemjöl special
300 gr vetemjöl special fullkorn
25 gr jäst
15 gr salt
vallmofrö
1 uppvispat ägg till pensling
Tillagning:
Häll vatten, mjöl, socker och rapsoljan i köksmaskinens bunke, dela jästen i småbitar och lägg i.
Arbeta degen smidig på låg hastighet i 16 minuter, tillsätt saltet och blanda i två minuter till.
Smörj en djup ugnsplåt med lite rapsolja, dela degen i 35 bitar ca 35 gr styck, rulla dem till bollar och placera dem i en långpanna med ca 1 cm mellanrum.
Pensla med ägg och strö den mängd vallmofrö du vill ha över, själva gillar vi mycket.
Låt jäsa i ca 2 timmar under bakduk eller i kylen över natten, grädda ca 16 minuter i mitten på ugnen 230 grader till brödet har en kärntemperatur på 97 grader.
Låt brödet svalna på brödgaller utan bakduk.
Källa: Godare Mat
Kommentarer
Trackback