Stjärnklart...
Dagens Bak på Godare Mat kommer kanske lite försenat egentligen, men varför måste allt med saffran vara just vid jul?
Saffranshjärtan (2 bröd eller 24 bullar)
Ingedienser:
Deg:
100 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1/2 dl vit sirap
2 krm salt
1 paket saffran
600 g vetemjöl
Fyllning:
25 g smör
150 g mandelmassa
finrivet skal av en apelsin
Pensling och garnering:
1 st ägg
pärlsocker
Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret , tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37grader C). Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degvätska, sirap, salt och saffran. Rör om. Tillsätt mjölet, men spar 1/2 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 5 min med maskin eller 10 min för hand tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 40 min.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en 1/2 cm tunn platta. Blanda smöret med riven mandelmassa och apelsinskal. Bred ut hälften av smöret på varje platta och rulla ihop. Skär varje rulle i 25 bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter. Låt svalna på galler.
Källa: Godare Mat
Saffranshjärtan (2 bröd eller 24 bullar)
Ingedienser:
Deg:
100 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1/2 dl vit sirap
2 krm salt
1 paket saffran
600 g vetemjöl
Fyllning:
25 g smör
150 g mandelmassa
finrivet skal av en apelsin
Pensling och garnering:
1 st ägg
pärlsocker
Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret , tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37grader C). Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degvätska, sirap, salt och saffran. Rör om. Tillsätt mjölet, men spar 1/2 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 5 min med maskin eller 10 min för hand tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 40 min.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en 1/2 cm tunn platta. Blanda smöret med riven mandelmassa och apelsinskal. Bred ut hälften av smöret på varje platta och rulla ihop. Skär varje rulle i 25 bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter. Låt svalna på galler.
Källa: Godare Mat
Kommentarer
Trackback