Det pajade...
Vardagskocken finns redan ute och arbetet har börjat med nästa bok i serien, Lilla Pajboken som kommer att innehålla 170 sidor med bara pajer i alla former och smaker. Alla recept i kokböckerna finns också hos Godare Mat.
Börja samla hela serien redan nu med Vardagskocken. Sätt igång med pajandet med den här läckerbiten...
Köttfärspaj med havretäcke (6-8 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
200 g smör eller margarin
3 msk vatten
Fyllning:
1 kg bland-, fläsk- eller nötfärs
2 gula lökar
olivolja till stekning
1 brk krossade tomater
200 g tomatpuré
1 msk socker
1 msk torkad basilika
3 msk Sambal Oelek
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
Täcke:
5 dl riven ost
3 dl havregryn
1 ägg
1 dl mjölk
Tillagning:
Mät upp mjöl och havregryn i en skål och blanda samman. Lägg i kyskåpskallt matfett, skuret i små bitar. finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan.
Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter, rör om då och då, och tag sedan grytan från värmen.
Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor eller två mindre pajer. Nagga bottnen med en gaffel.
Lägg köttfärsfyllningen i formen, jämnt fördelat över hela.
Blanda riven ost och havregryn i en skål. Vispa samman ägg och mjölk med en gaffel och blanda sedan väl med ost och havregryn. Fördela ostmassan jämnt över hela pajen.
Grädda på nedersta falsen i 200° tills osttäcket fått fin färg, cirka 40 minuter.
Servera pajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche och en blandad sallad.
Godare Mat och Vardagskocken
Börja samla hela serien redan nu med Vardagskocken. Sätt igång med pajandet med den här läckerbiten...
Köttfärspaj med havretäcke (6-8 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
200 g smör eller margarin
3 msk vatten
Fyllning:
1 kg bland-, fläsk- eller nötfärs
2 gula lökar
olivolja till stekning
1 brk krossade tomater
200 g tomatpuré
1 msk socker
1 msk torkad basilika
3 msk Sambal Oelek
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
Täcke:
5 dl riven ost
3 dl havregryn
1 ägg
1 dl mjölk
Tillagning:
Mät upp mjöl och havregryn i en skål och blanda samman. Lägg i kyskåpskallt matfett, skuret i små bitar. finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan.
Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter, rör om då och då, och tag sedan grytan från värmen.
Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor eller två mindre pajer. Nagga bottnen med en gaffel.
Lägg köttfärsfyllningen i formen, jämnt fördelat över hela.
Blanda riven ost och havregryn i en skål. Vispa samman ägg och mjölk med en gaffel och blanda sedan väl med ost och havregryn. Fördela ostmassan jämnt över hela pajen.
Grädda på nedersta falsen i 200° tills osttäcket fått fin färg, cirka 40 minuter.
Servera pajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche och en blandad sallad.
Godare Mat och Vardagskocken
Kommentarer
Trackback