Easy as pie
Du har väl inte missat Vardagskocken? Hos Godare Mat vilas det inte, uppföljaren är redan på gång och den kommer att handla om bara pajer. Matpajer såväl som dessertpajer, till exempel den här läckra historian...
Bananpaj à la Tobbe (10-12 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
3-4 mogna bananer
1 1/2 dl vit sirap
2-3 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Kokostäcke:
75 g smör
1 1/4 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 ägg
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt några droppar gul karamellfärg om du vill att pajen ser lite mer festlig ut. Bred ut över bottnen på pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175°.
Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.
Godare Mat och Vardagskocken
Bananpaj à la Tobbe (10-12 portioner)

Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
3-4 mogna bananer
1 1/2 dl vit sirap
2-3 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Kokostäcke:
75 g smör
1 1/4 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 ägg
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt några droppar gul karamellfärg om du vill att pajen ser lite mer festlig ut. Bred ut över bottnen på pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175°.
Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.
Godare Mat och Vardagskocken
Kommentarer
Trackback