En butter kaka
Vid middagstid är det så dags igen för en ny upplaga av Matbrevet. Varje onsdag får du som gratis prenumerant intressant fakta och läckra recept direkt till din e-mail...
Veckans upplaga handlar om bakning och bröd och innehåller en hel del recept du normalt endast har tillgång till som uppgraderad medlem på Godare Mat...
Tobbes butterkaka med citron
Ingredienser:
Deg:
25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk hel kardemumma
1 krm salt
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
rivet skal 1 citron
2 msk saft av citron
Pensling:
1 ägg
mandelspån
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk saft av citron
Tillagning:
Stöt kardemumman i en mortel.
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
Blanda i socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Riv mandelmassan. Rör ut den med citronskal och citronsaft.
Spänn fast ett bakplåtspapper med bottnen i en springform, ca 24 cm i diameter. Smörj formen.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på mandelmassan. Rulla ihop från långsidan.
Skär i ca 3 cm långa bitar. Packa bitarna i formen. Låt jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.
Värm ugnen till 200°C.
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelspån över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kallna i formen.
Rör ihop florsocker och citronsaft i ett glas. Ringla glasyren över den avsvalnade kakan och låt den stelna innan kakan tas ur formen. Kakan kan eventuellt behöva lossas från kanten med en bordskniv innan kanten lossas från formens botten.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Veckans upplaga handlar om bakning och bröd och innehåller en hel del recept du normalt endast har tillgång till som uppgraderad medlem på Godare Mat...
Tobbes butterkaka med citron
Ingredienser:
Deg:
25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk hel kardemumma
1 krm salt
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
rivet skal 1 citron
2 msk saft av citron
Pensling:
1 ägg
mandelspån
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk saft av citron
Tillagning:
Stöt kardemumman i en mortel.
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
Blanda i socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Riv mandelmassan. Rör ut den med citronskal och citronsaft.
Spänn fast ett bakplåtspapper med bottnen i en springform, ca 24 cm i diameter. Smörj formen.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på mandelmassan. Rulla ihop från långsidan.
Skär i ca 3 cm långa bitar. Packa bitarna i formen. Låt jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.
Värm ugnen till 200°C.
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelspån över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kallna i formen.
Rör ihop florsocker och citronsaft i ett glas. Ringla glasyren över den avsvalnade kakan och låt den stelna innan kakan tas ur formen. Kakan kan eventuellt behöva lossas från kanten med en bordskniv innan kanten lossas från formens botten.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Kommentarer
Trackback