Födelsedag imorgon...

Visste du att det är en födelsedag vi egentligen firar på midsommar? Johannes Döparens för att vara exakt. Och visste du att det egentligen ska vara 24 juni och inget annat?
 
Efter dessa egentligen värdelösa fakta kan det kanse vara på sin plats med lite midsommarmat. Mer läckra recept finns på Godare Mat...
 
Missa inte den nya kokboken Vardagskocken...
 
Matjestårta (10-12 bitar)
 
Ingredienser:
 
Botten:
200 g mörk kavring
50 g margarin
 
Fyllning:
4 gelatinblad
2 burkar matjessill à 200 g
1 rödlök
250 g kesella
3 dl gräddfil
nymalen svartpeppar
 
Garnering:
1 1/2 dl finhackad gräslök
1 finhackad rödlök
 
Tillagning:
 
Riv kavringen eller finfördela den i matberedare. Smält margarinet och blanda det med brödsmulorna. Lägg blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bred ut smulorna och platta till med handen till en botten. Låt formen stå i kylen ca 30 minuter tills blandningen stelnat.
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 minuter. Låt sillen rinna av men spara spadet. Finhacka sillen. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök, kesella och gräddfil. Smaka av med peppar och sillspad. Krama ur gelatinet och smält det på svag värme i en kastrull. Rör ner gelatinet i sillsmeten. Häll fyllningen i formen och låt den stå i kylskåp tills den stelnat, 2-3 timmar.
 
Finhacka gräslök och rödlök och strö det över tårtan. Ta bort kanten på formen och lägg upp tårtan på ett serveringsfat.
 
Godare Mat och Vardagskocken

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0