För mycket midsommar?

Är du som jag så har du återigen räknat fel när du handlade inför midsommar och står med en massa små burkar med sill som du inte riktigt vet vad du ska göra med. Godare Mat har ett läckert förslag...
 
Midsommarpaj à la Tobbe
 
Ingredienser 8-10 portioner:
 
Pajdeg:
2 kokta kalla potatisar, ca 150 g
2 1/2 dl vetemjöl
50 g margarin
1 msk kallt vatten
 
Fyllning:
3 stora röda lökar
1 msk margarin
1/2 dl vatten eller buljong
4 ägg
3 dl gräddfil
3 dl riven lagrad ost, 17 %
salt
svartpeppar
cayennepeppar
1 kruka färsk gräslök
400 g matjesfiléer
 
Tillagning:
 
Skala och riv den kokta potatisen. Hacka samman mjöl, potatis och margarin till en smulig massa.
 
Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylskåp ca 1 timme.
 
Skala löken och skär den i tunna skivor. Smält margarinet i en kastrull, lägg i löken och rör om.
 
Tillsätt vatten eller buljong och låt löken sakta koka under lock på svag värme tills den är mjuk och vätskan kokat in. Rör om då och då. Låt svalna.
 
Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten, ca 24 cm i diameter, nagga degbottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylskåp ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Vispa samman ägg och gräddfil. Tillsätt den rivna osten. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
 
Rör ner den mjukkokta löken. Finhacka gräslöken och rör ner den.
 
Förgrädda pajskalet 10 minuter. Häll fyllningen i pajskalet.
 
Dela de väl avrunna matjesfiléerna i halvcentimeter breda bitar. Garnera med matjesfiléerna.
 
Grädda pajen 30-40 minuter eller tills äggsmeten stannat och fått fin färg.
 
Låt pajen svalna något och servera med en klick gräddfil eller crème fraiche.
 
Godare Mat och Vardagskocken

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0