Form på bröd
Så har man bakat igen, ett fiberformbröd den här gången. Glöm inte att alla bröd, bakverk och alla andra recept i bloggen kommer från Godare Mat. Är du medlem än?
Tobbes fiberformbröd
Ingredienser:
25 g jäst
25 g smör
3 dl mjölk
1 tsk hel fänkål
1 tsk hel kummin
1/2 tsk salt
1 1/2 dl fiberberikade havregryn
1 1/2 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
Tillagning:
Stöt kummin och fänkål i en mortel.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm under omrörning tills vätskan blir fingervarm, 37°.
Rör ut jästen med lite av vätskan och tillsätt sedan resten.
Rör ner salt, kummin, fänkål, havregryn, rågsikt och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
Forma degen till en avlång kaka och lägg i en smord form. Tryck ut så att degen täcker hela bottnen. Forma degen i formen så att den sluttar från kanterna och neråt, så den blir lägre i mitten. På så sätt blir brödet mer jämnhögt över hela bredden.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Grädda i nedre delen av ugnen vid ca 200° i cirka 30 min.
Stjälp upp brödet på galler och pensla med hett vatten när det är färdiggräddat. Låt svalna på galler under duk.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Tobbes fiberformbröd
Ingredienser:
25 g jäst
25 g smör
3 dl mjölk
1 tsk hel fänkål
1 tsk hel kummin
1/2 tsk salt
1 1/2 dl fiberberikade havregryn
1 1/2 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
Tillagning:
Stöt kummin och fänkål i en mortel.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm under omrörning tills vätskan blir fingervarm, 37°.
Rör ut jästen med lite av vätskan och tillsätt sedan resten.
Rör ner salt, kummin, fänkål, havregryn, rågsikt och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
Forma degen till en avlång kaka och lägg i en smord form. Tryck ut så att degen täcker hela bottnen. Forma degen i formen så att den sluttar från kanterna och neråt, så den blir lägre i mitten. På så sätt blir brödet mer jämnhögt över hela bredden.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Grädda i nedre delen av ugnen vid ca 200° i cirka 30 min.
Stjälp upp brödet på galler och pensla med hett vatten när det är färdiggräddat. Låt svalna på galler under duk.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Kommentarer
Trackback