Mer bak
Härligt är det med lite ombyte från det vanliga brödet man tenderar att äta sju dagar i veckan. Under våra bakdagar i provköket på Godare Mat har vi komponerat ett antal goda bröd inspirerade av brödtraditionerna runt Medelhavet, till exempel Grekland...
Tobbes siktebröd med rosmarin
Ingredienser:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 ägg
3 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
100 g Keso
1 kruka färsk rosmarin
Tillagning:
Repa och finhacka rosmarinen.
Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten, ca 37°. Tillsätt sedan resten av vattnet, saltet, hälften av rosmarinen, oljan och ett uppvispat ägg.
Rör ner rågsikten och mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek på dragfri plats, ca 1 tim.
Spara ca 1/4 av degen. Forma resten till en platt längd.
Smula sönder Keson och lägg den ovanpå längden i tre strängar tillsammans med resten av rosmarinen.
Rulla degen och forma den till en ring. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Forma resten av degen till en bulle. Lägg den mitt i ringen så att den helt fyller ut hålet.
Låt degen jäsa ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn vid 200° i ca 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Tobbes siktebröd med rosmarin
Ingredienser:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 ägg
3 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
100 g Keso
1 kruka färsk rosmarin
Tillagning:
Repa och finhacka rosmarinen.
Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten, ca 37°. Tillsätt sedan resten av vattnet, saltet, hälften av rosmarinen, oljan och ett uppvispat ägg.
Rör ner rågsikten och mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek på dragfri plats, ca 1 tim.
Spara ca 1/4 av degen. Forma resten till en platt längd.
Smula sönder Keson och lägg den ovanpå längden i tre strängar tillsammans med resten av rosmarinen.
Rulla degen och forma den till en ring. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Forma resten av degen till en bulle. Lägg den mitt i ringen så att den helt fyller ut hålet.
Låt degen jäsa ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn vid 200° i ca 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Kommentarer
Trackback