Middagsplaner?
Det är inte lätt alla gånger med fantasin när det gäller att planera middagen, det blir lätt att man av ren slentrian tillagar samma saker om och om igen. Godare Mat och Vardagskocken gör det lite lättare att finna inspiration...

Baconpaj med gräslök (10-12 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
150 g smör eller margarin
2-3 msk vatten
Fyllning:
500 g baconsnitt
4 ägg
3 dl gräddfil
1 kruka färsk gräslök
2 tsk vitpeppar
1 msk torkad basilika
2 dl riven ost
Tillagning:
Mät upp mjöl och havregryn i en skål och blanda samman. Lägg i kyskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg baconsnitten i kall stekpanna. Hetta upp pannan tills vätskan som lämnar banonsnitten kokar. Sänk värmen till 2/3 och fortsätt steka tills vätskan i pannan är klar. Låt baconsnitten rinna av och svalna på hushållspapper.
Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Nagga bottnen med en gaffel.
Vispa samman ägg och gräddfil i en skål. Hacka gräslöken och rör ner den. Rör ner salt, vitpeppar och basilika. Tillsätt ost och bacon och blanda samman.
Lägg fyllningen i formen, jämnt fördelat över hela bottnen.
Grädda på nedersta falsen i 200° tills fyllning stannat och fått fin färg, cirka 40 minuter.
Servera pajen något avsvalnad, gärna med en blandad sallad och ett gott bröd.
Godare Mat och Vardagskocken

Baconpaj med gräslök (10-12 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
150 g smör eller margarin
2-3 msk vatten
Fyllning:
500 g baconsnitt
4 ägg
3 dl gräddfil
1 kruka färsk gräslök
2 tsk vitpeppar
1 msk torkad basilika
2 dl riven ost
Tillagning:
Mät upp mjöl och havregryn i en skål och blanda samman. Lägg i kyskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg baconsnitten i kall stekpanna. Hetta upp pannan tills vätskan som lämnar banonsnitten kokar. Sänk värmen till 2/3 och fortsätt steka tills vätskan i pannan är klar. Låt baconsnitten rinna av och svalna på hushållspapper.
Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Nagga bottnen med en gaffel.
Vispa samman ägg och gräddfil i en skål. Hacka gräslöken och rör ner den. Rör ner salt, vitpeppar och basilika. Tillsätt ost och bacon och blanda samman.
Lägg fyllningen i formen, jämnt fördelat över hela bottnen.
Grädda på nedersta falsen i 200° tills fyllning stannat och fått fin färg, cirka 40 minuter.
Servera pajen något avsvalnad, gärna med en blandad sallad och ett gott bröd.
Godare Mat och Vardagskocken
Kommentarer
Trackback