Morgontrött
Morgon igen och ögonen bara vill inte öppna sig, det är ju så förtvivlat ljust. Men, man måste stiga upp, jobbet eller skolan väntar beroende på hur gammal man är. En bra frukost ser till att man kommer igång lite bättre, varför inte med ett gott bröd från Godare Mat?
Tobbes mandelfläta
Ingredienser:
100 g sötmandel
25 g jäst
3 dl vatten
1 uppvispat ägg
1 1/2 tsk salt
2 msk potatismjöl
8 dl vetemjöl
1 ägg till pesnling
blå vallmofrön
Tillagning:
Mal sötmandeln i en mandelkvarn.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Värm vattnet tills det blir fingerljumt, 37°.
Rör ut jästen med lite av vattnet, tillsätt resten.
Rör ner salt, mandel, uppvispat ägg, potatismjöl och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder, 50-60 centimeter långa.
Lägg längderna vid sidan om varandra, lägg ändarna på ena sidan omlott och knip ihop lätt.
Fläta sedan samman längderna hela vägen och lägg till sist slutändarna omlott ich knip ihop lätt.
Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper att jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
Grädda brödet i ugn vid ca 200° i cirka 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Tobbes mandelfläta
Ingredienser:
100 g sötmandel
25 g jäst
3 dl vatten
1 uppvispat ägg
1 1/2 tsk salt
2 msk potatismjöl
8 dl vetemjöl
1 ägg till pesnling
blå vallmofrön
Tillagning:
Mal sötmandeln i en mandelkvarn.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Värm vattnet tills det blir fingerljumt, 37°.
Rör ut jästen med lite av vattnet, tillsätt resten.
Rör ner salt, mandel, uppvispat ägg, potatismjöl och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder, 50-60 centimeter långa.
Lägg längderna vid sidan om varandra, lägg ändarna på ena sidan omlott och knip ihop lätt.
Fläta sedan samman längderna hela vägen och lägg till sist slutändarna omlott ich knip ihop lätt.
Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper att jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
Grädda brödet i ugn vid ca 200° i cirka 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Kommentarer
Trackback