Obelix-attityd...
Som Obelix en gång sade, äta bör man annars dör man... Bröd är en viktig källa till fibrer, hos Godare Mat hittar du hundratals olika sorters bröd...
Bröd med linfrö
Ingredienser 3 bröd:
50 g jäst
2 liter grovt rågmjöl
16 1/2 dl vetemjöl
1 dl linfrö
1 1/2 msk salt
1 1/2 liter vatten
smör eller margarin till plåten
Tillagning:
Smula sönder jästen i degbunken.
Blanda rågmjöl, vetemjöl, linfrö och salt.
Värm vattnet till 37° (fingervärme).
Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt mjölblandningen och arbeta det hela till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk på varm och dragfri plats i ca 1 tim.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i tre delar och forma varje del till ett runt eller avlångt bröd. Lägg dessa på smord plåt.
Låt bröden efterjäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla dem sedan med vatten.
Grädda bröden i ugn vid 200-225° i ca 45 min eller tills de fått vacker färg och verkar genomgräddade. Prova med en sticka. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Godare Mat och Vardagskocken
Bröd med linfrö
Ingredienser 3 bröd:
50 g jäst
2 liter grovt rågmjöl
16 1/2 dl vetemjöl
1 dl linfrö
1 1/2 msk salt
1 1/2 liter vatten
smör eller margarin till plåten
Tillagning:
Smula sönder jästen i degbunken.
Blanda rågmjöl, vetemjöl, linfrö och salt.
Värm vattnet till 37° (fingervärme).
Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt mjölblandningen och arbeta det hela till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk på varm och dragfri plats i ca 1 tim.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i tre delar och forma varje del till ett runt eller avlångt bröd. Lägg dessa på smord plåt.
Låt bröden efterjäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla dem sedan med vatten.
Grädda bröden i ugn vid 200-225° i ca 45 min eller tills de fått vacker färg och verkar genomgräddade. Prova med en sticka. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Godare Mat och Vardagskocken
Kommentarer
Trackback