Pommes de terre au gratin Provençale

Man kan inte annat än älska fransmännen och deras språk. Tänk att något så enkelt som en potatisgratäng med vitlök kan låta som den mest luxuösa maträtt, bara smaka på namnet "Pommes de terre au gratin Provençale"...
 
Fler franska rätter hittar du givetvis på Godare Mat, alla med mer eller mindre smakfulla namn...
 
Pommes de terre au gratin Provençale (4-6 portioner)
 
Ingredienser:
 
1 kg fast potatis, tex Asterix
1 purjolök
1-2 dl riven ost
 
200 g smör
5 äggulor
2 msk vatten
1 tsk basilika
1 tsk salvia
3 vitlöksklyftor
salt
vitpeppar
 
Tillagning:
 
Smält matfettet eller skär det i små bitar.
 
Vispa samman äggulor och 1 dl vatten i en kastrull i vattenbad. Det får inte koka.
 
Vispa gulorna tills de börjar tjockna.
 
Tillsätt matfettet lite i taget.
 
Ta av från värmen och smaksätt med basilika, salvia och pressad vitlök. Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Häll cirka en tredjedel av såsen i bottnen av en smord ugnssäker form.
 
Skala och skiva potatisen tunnt. Skölj purjolöken väl och hacka den fint. Blanda potatis och purjolök och lägg blandningen i formen.
 
Fördela resterande sås jämnt över potatisen och purjolöken och strö den rivna osten överst.
 
Gratinera i 200º i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och osten smält och fått fin färg, cirka 45-60 minuter.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0