Sött och friskt
Ibland lyckas man över förväntan. Igår var en sådan dag i provköket på Godare Mat när vi testade en ny variant på en hederlig gammal svensk ingrediens. Som medlem på Godare Mat får du tillgång till alla kommande läckra recept som veckans övningar kommer ge upphov till...

Tobbes fläderblomsmarmelad
Ingredienser:
30-40 nyplockade klasar fläderblommor
1 citron
25 g vinsyra
2 kg strösocker
1 liter vatten
180 ml pektin (Certo)
Tillagning:
Skaka blomklasarna så att damm och eventuella insekter ramlar bort. Skölj blomklasarna.
Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Skiva dem tunt.
Varva blommor, citron och vinsyra.
Koka upp vattnet med 1 kg socker så sockret löser sig. Häll det över blommorna och låt det hela stå 3-4 dygn.
Sila bort citron och blommor.
Koka upp med 1 kg socker och låt koka livligt 1 minut.
Tag grytan från värmen och rör ner pektinet. Rör sakta i 5 minuter.
Häll i väl rengjorda burkar och tillslut dem. Förvaras kallt.
Om marmeladen blir för tunn/lös kan den kokas upp igen och mer pektin tillsättas.
Använd som smörgåspålägg, fyllning i kakor och tårtor eller till garneringsgelé till tårtor.
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Tobbes fläderblomsmarmelad
Ingredienser:
30-40 nyplockade klasar fläderblommor
1 citron
25 g vinsyra
2 kg strösocker
1 liter vatten
180 ml pektin (Certo)
Tillagning:
Skaka blomklasarna så att damm och eventuella insekter ramlar bort. Skölj blomklasarna.
Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Skiva dem tunt.
Varva blommor, citron och vinsyra.
Koka upp vattnet med 1 kg socker så sockret löser sig. Häll det över blommorna och låt det hela stå 3-4 dygn.
Sila bort citron och blommor.
Koka upp med 1 kg socker och låt koka livligt 1 minut.
Tag grytan från värmen och rör ner pektinet. Rör sakta i 5 minuter.
Häll i väl rengjorda burkar och tillslut dem. Förvaras kallt.
Om marmeladen blir för tunn/lös kan den kokas upp igen och mer pektin tillsättas.
Använd som smörgåspålägg, fyllning i kakor och tårtor eller till garneringsgelé till tårtor.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Kommentarer
Trackback