Birdie Nam Nam
Jag har fått pippi... Och härlig blev middagen på den också... För övrigt Dagens Rätt på Godare Mat där man jobbar hårt för att förse alla och envar med de bästa recepten, den bästa faktan och givetvis det bästa Matbrevet...
Fasanbröst med stuvade svartrötter (4 portioner)
Ingredienser:
4 fasanbröst
salt
vitpeppar
1-2 msk margarin
Sås:
1 gul lök
1 liten purjolök
1 bit rotselleri, ca 50 g
1 liten morot
1 msk margarin
3 msk balsamvinäger
5 dl höns- eller grönsaksbuljong, tärning
arrowrot
Svartrötter:
300-400 g svartrötter
5 dl vatten
1/2 tsk salt
2 dl kokspad
2 msk vetemjöl
3/4 dl matlagningsgrädde
salt
vitpeppar eller fyra kryddor
Tillagning:
Börja med såsen. Skala löken. Ansa och skölj purjolöken. Skala rotselleri och morot. Hacka löken och grönsakerna och låt allt fräsa på svag värme tills det mjuknat utan att ta färg. Tillsätt vinäger och buljong. Koka upp och låt koka ihop tills hälften återstår. Sila ner skyn i en kastrull och ställ den åt sidan så länge.
Skala svartrötterna och skär dem i ca 4 cm långa bitar, lägg dem i kallt vatten med pressad citron så de inte missfärgas. Koka upp vatten och salt. Lägg i svartrötterna och låt sjuda ca 10 minuter. Häll av och spara spadet.
Koka upp 2 dl av kokspadet. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner redningen i spadet. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av. Vänd ner svartrötterna i stuvningen och håll den varm.
Låt margarinet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek fasanbrösten 5-6 minuter på varje sida. Salta och peppra. Håll varmt.
Skär upp fågelbrösten i tunna skivor och lägg upp dem på varma tallrikar. Skeda över lite sås och servera resten separat.
Källa: Godare Mat med Matbrevet