Extraordinär världspremiär!
Påskafton och middagsbjudning, läge att skapa något nytt och extraordinärt gott. Gissa vad? Jag lyckades och det långt över förväntan. Till och med den gnällande fiskhatande 14-åringen gillade det och tyckte att det var den godaste fisk han någonsin ätit...
Massor med andra dundergoda recept finns hos Godare Mat och det hela börjar med det gratis Matbrevet...
Tobbes laxpaket (4 portioner)
4 bitar laxfilé (à 125 g)
1 ägg, uppvispat
salt
vitpeppar
Färskost:
5 dl filmjölk
1 dl vispgrädde
1 kruka gräslök, finhackad
1/2 tsk salt
Sås:
3 dl Crème Fraiche
1 citron (saft och rivet skal)
1 krm salt
1 tsk socker
Smördeg:
4 dl vetemjöl
1 1/4 dl kallt vatten
2 tsk ättiksprit
150 gram smör eller margarin
Tillagning:
Häll filmjölken och grädden till färskosten i en gryta. Värm under omrörning till cirka 45º.
Slå vätskan i en silduk eller kaffefilter och låt stå och rinna av i cirka 3 timmar.
Lägg ostmassan i en skål och blanda ner saltet och den finhackade gräslöken med en gaffel. Kyl.
Koka upp Crème Fraiche, salt, socker, citronsaft och rivet citronskal. Låt svalna och kyl. Vispa upp crème fraiche-såsen så att den blir luftig precis före servering.
Häll mjölet till smördegen i en bunke. Tillsätt knappt 1/3 av matfettet och finfördela med fingetopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och ättika. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila 15 min inlindad i plast- eller aluminium-folie i kylen.
Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant 20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen.
Skiva resten av fettet och lägg det på kvadraten. Vik degen så att hörnen möts på mitten och bildar ett konvolut. Vänd degen upp och ner.
Kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida,så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara 30x30 cm.
Vik degen i 3 delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den sedan i 3 delar åt andra hållet. Låt den vila kallt minst 15 minuter.
Kavla ut degen på nytt till en något större fyrkant än vid förra vikningen. Vik ihop degen 3 gånger åt ena hållet, kavla och 3 gånger åt andra hållet och kavla. Låt vila kallt minst 15 minuter.
Upprepa vikning och kavling ytterligare 2 eller 3 gånger och låt vila kallt 15 minuter mellan gångerna.
Dela smördegen i fyra delar och kavla ut till tunna plattor. Lägg färskosten i en sträng mitt på varje platta. Salta och peppra laxen lätt och lägg över färskosten.
Vik ihop smördegen till ett paket, tillse att skarven blir tät. Vänd paketen så att skarven kommer på undersidan och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 200° tills smördegspaketen har fått färg, cirka 15-20 minuter.
Servera med kokt potatis och uppvispad crème fraiche-sås.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Ett tips... Två delar av tillagningen kan hoppas över för den som vill få det hela klar lite snabbare, köp färdig färskost och färdiga smördegsplattor. Det blir inte riktigt lika gott, men det funkar...