Krångligt värre...

Ibland blir det mer komplicerat än andra gånger, det kan man inte komma undan. Fast det är nog bra, utan utmaningar blir man lat och bekväm...


Mindre än sex timmar nu innan det är dags att skicka ut veckans Matbrevet...


Fruktbröd (4 bröd)


Ingredienser:


300 g torkade aprikoser
200 g kaliforniska russin
2 liter vatten


Fördeg:


150 g vetemjöl med hög proteinhalt
2 g jäst
1 dl vatten
4 g havssalt


Bortgörning:


800 g vetemjöl med hög proteinhalt
75 g fint grahamsmjöl
75 g fint rågmjöl
50 g mörkt muscovado- eller farinsocker
5 dl vatten
20 g jäst
100 g smör
20 g havssalt
50 g vetemjöl
100 g valnötter
50 g pistagemandel
25 g smör till formarna


Tillagning:


Dag 1, blötläggning: Lägg de torkade aprikoserna i rikligt med kallt vatten under 24 timmar. Russinen blötläggs i 30 minuter. Låt rinna av i sikt och dela aprikoshalvorna i fyra delar.


Fördeg: Väg upp mjölet. Ljumma vattnet till 37 grader och lös upp jästen. Häll över mjölet.


Knåda degen på låg hastighet i en matberedare i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.


Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 24 timmar i kyl.


Dag 2, bortgörning: Väg upp mjöl och socker i en degbunke. Lös upp jästen i fingervarmt vatten, 37 grader och blanda ner i mjölblandningen.


Tillsätt fördegen och knåda på låg hastighet i 5 minuter.

Smält smöret, tillsätt det och knåda ytterligare 5 minuter tills degen är elastisk.

Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Gör ett glutentest.


Blanda de avrunna frukterna med 50 gram vetemjöl, valnötter och pistagemandel. Arbeta in försiktigt så att frukterna inte går sönder.


Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 20 minuter, stöt samman degen en gång efter halva tiden.


Lägg degen på ett mjölat arbetsbord, dela den i fyra bitar och rulla till fyra runda bullar. Täck över med duk och låt degen vila i 10 minuter.


Slå ut degbitarna och rulla samman till bröd.


Smält smöret och pensla 4 folie- eller sockerkaksformar. Lägg i bröden och sikta över fint rågmjöl.


Täck med duk och låt jäsa i 60-75 minuter tills de fördubblat sin storlek. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.


Sätt formarna i ugnen och spruta in vatten med hjälp av en blomspruta.


Sänk temperaturen till 180 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan.


Baka i totalt cirka 45-50 minuter. Kontrollera med en termometer att börden är genombakade (98 grader).


Ta ut bröden ur ugnen och stjälp upp dem ur formarna.


Sätt bröden på plåten och grädda i ytterligare 5 minuter så att de får en fin skorpa.


Låt svalna på galler.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0