Kreativ återanvändning

Hör du till dem som kastar allt överblivet? Varför? Det är så mycket som kan återanvändas på ett eller annat sätt. Jag pratar om matslöseriet som pågår i det här landet...


Ett exempel... För någon dag sedan gjorde jag färskost och fick då en halvliter vassle som biprodukt. Inte tusan kastar jag ut den, vassle är perfekt att använda som degvätska till osötade bröd, de blir då härligt syrliga...


Dagen innan blev det potatis över efter middagen, den sparades och kom till användning igår när jag ombads skapa ett gott bröd att servera till soppa. Det blev bröd i fyrkanter, med andra ord brödkanter...


Alla recept du hittar i bloggen hittar du också bland de tusentals recept som finns på Godare Mat. Missa inte heller att prenumerera på det gratis Matbrevet...


Tobbes brödkanter (25-30 st)


Ingredienser:


50 g margarin
4 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk riven/malen muskotnöt
1 tsk hela fänkålsfrön
4 dl kall kokt pressad potatis
4 dl havregryn
8-10 dl vetemjöl


Tillagning:


Stöt fänkål i en mortel.


Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.


Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.


Tillsätt potatis, havregryn, kummin, fänkål, salt och 7 dl av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du kan behöva tillsätta mer mjöl, gör det med 1 dl åt gången tills degen får rätt konsistens och släpper från bunkens kant.


Låt jäsa under duk cirka 60 minuter.


Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.


Dela degen i 2 lika stora delar och kavla ut på mjölat bakbord till en fyrkantig kaka virka 1 centimeter tjock. Skär eller sporra ut fyrkantiga kakor cirka 8x12 centimeter stora och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.


Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.


Pensla med kallt vatten och grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°. Spruta en fin vattendimma med en blomspruta i ugnen någon gång under gräddningen.


Ta ut och låt svalna på galler under duk. Servera som brytbröd till soppa eller gryta.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0