Lunch eller middag?
Vad man än kallar den där tidpunkten mitt på dagen när man stoppar in ätbart i ansiktet så vill man ändå att det man äter ska smaka gott. Dagens Mat på Godare Mat smakar alldeles utmärkt gott...
Mandelkyckling med frukt (6 portioner)
Ingredienser:
1 kyckling, ca 1 kg
Fyllning:
1 1/2 dl smulat eller rivet vitt dagsgammalt bröd
3/4 dl vatten
2 msk pressad citron
1 ägg
2 krm kanel
1 krm ingefära
1/2 krm riven muskotnöt
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl hackad persilja
1/2 dl riven ost, gärna parmesan
50 g finhackad sötmandel
Lag:
125 g katrinplommon
125 g torkade aprikoser
2 tsk rivet apelsinskal
1 medelstor grovhackad gul lök
2 dl torrt vitt vin
saften av 2 apelsiner
1/2 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Tillagning:
Börja med fyllningen. Blanda det rivna brödet med vattnet. Låt stå några minuter och rör sedan ner övriga ingredienser.
Skölj kycklingen och torka av den. Lägg fyllningen i kycklingen och bind ihop den så att fyllningen inte rinner ut. Lägg kycklingen med bröstet nedåt i en trång kastrull eller gryta. Lägg hela plommon, halva aprikoser och lök runt fågeln. Tillsätt vin och apelsinsaft. Blanda kryddor och salt och strö blandningen över kycklingen. Koka upp och låt sjuda under lock på svag värme ca 30 minuter. Vänd kycklingen så att bröstet kommer uppåt och låt sjuda ytterligare 30 minuter.
Smaka av buljongen och sila den. Skär upp fågeln i bitar och lägg upp dem på ett varmt serveringsfat. Ta vara på fyllningen och skär den i bitar. Lägg frukt och fyllning i grupper runt kycklingbitarna. Häll över lite av buljongen och servera resten som sås i en separat skål. Servera med kokt ris.
Källa: Godare Mat med Matbrevet