Med täcke över...

Snart dags att släppa tangentbordet och mus en stund och äta lunch. Som tur är finns det lite över från gårdagens härliga middag, så jag inte behöver laga till något...


Det här är ett av många unika recept som kommer från Godare Mat och som även prenumeranter på Matbrevet får i sin e-mail. Vill du ha fler? Prenumerera, det är gratis...


Köttfärspaj med havretäcke (6-8 portioner)


Ingredienser:


Pajdeg:


4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
200 g smör eller margarin
3 msk vatten


Fyllning:


1 kg bland-, fläsk- eller nötfärs
2 gula lökar
olivolja till stekning
1 brk krossade tomater
200 g tomatpuré
1 msk socker
1 msk torkad basilika
3 msk Sambal Oelek
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar


Täcke:


5 dl riven ost
3 dl havregryn
1 ägg
1 dl mjölk


Tillagning:


Mät upp mjöl och havregryn i en skål och blanda samman. Lägg i kyskåpskallt matfett, skuret i små bitar. finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.


Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.


Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan.


Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter, rör om då och då, och tag sedan grytan från värmen.


Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor eller två mindre pajer. Nagga bottnen med en gaffel.


Lägg köttfärsfyllningen i formen, jämnt fördelat över hela.


Blanda riven ost och havregryn i en skål. Vispa samman ägg och mjölk med en gaffel och blanda sedan väl med ost och havregryn. Fördela ostmassan jämnt över hela pajen.


Grädda på nedersta falsen i 200° tills osttäcket fått fin färg, cirka 40 minuter.


Servera pajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche och en blandad sallad.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0