Nyttigt eller gott?
Varför inte både och samtidigt?
Lyxig laxgratäng (6 portioner)
ca 1 kg färsk lax
salt
peppar
150 g riven lagrad ost, gärna Västerbottensost
Guldmos:
1 1/2 kg skalad potatis, gärna mandelpotatis
2 äggulor
2 msk Svenskt Smör
1 dl Matlagningsgrädde
salt
peppar
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning eller 2 msk fiskfond
1 dl vatten
1 1/2 dl vitt vin
3 dl Vispgrädde
Garnering:
6 msk löj- eller sikrom
2 finhackade rödlökar
2 limefrukter i klyftor eller 1 stor citron
dill
Tillagning:
Börja med moset. Koka potatisen och pressa den. Rör ner äggulor och smör. Späd med grädde. Smaksätt med salt och peppar.
Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att få så stora skivor som möjligt. Salta och peppra. Fördela osten över skivorna och rulla ihop.
Spritsa eller klicka små potatistoppar längs med kanten på en ugnssäker smord form. Lägg i laxrullarna.
Smält smöret till såsen. Rör i vetemjölet. Tillsätt smulad buljongtärning eller fiskfond. Späd med vatten, vin och grädde under vispning. Låt såsen koka i ca 5 min.
Häll den över laxrullarna. Gratinera i ugn vid 225º ca 25 min.
Garnera gratängen med rom, hackad lök, limeklyftor och dill.
Källa: Godare Mat med Matbrevet