All världens mat

Beslutsångest! Vad ska jag ha till middag? Löste sig snabbt och enkelt, jag loggade in på Godare Mat där bland allt annat en massa gott från världens alla hörn finns recept på...
 
Idag blir det grekiskt...
 
Moussaka (6 portioner)
 
Ingredienser:
 
3 auberginer, ca 750 g
 
Köttfärssås:
2 hackade gula lökar
1 hackad vitlöksklyfta
400 g nöt- eller lammfärs
1-2 msk olivolja
1 burk krossade tomater, 400 g
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm kanel
 
Gratängsås:
3 dl mjölk
2 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm riven muskotnöt
1 dl riven ost
2 ägg
 
Tillagning:
 
Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Förväll dem ca 5 minuter i lättsaltat vatten och låt dem rinna av medan såserna tillreds.
 
Fräs lök, vitlök och färs under omrörning i olja. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt, peppar och kanel och rör om. Låt sjuda 10-15 minuter.
 
Gör gratängsåsen. Vispa samman mjölet med den kalla mjölken i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt såsen koka några minuter. Lyft kastrullen från värmen och rör ner salt, muskot, 1/2 dl riven ost och de uppvispade äggen. Sätt ugnen på 200°.
 
Lägg en tredjedel av de förvällda aubergineskivorna i en smord ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ytterligare ett lager aubergineskivor, resten av köttfärssåsen och överst resten av aubergineskivorna. Lägg gratängsåsen ovanpå och bred ut den i formen. Strö över resten av osten.
 
Grädda moussakan i mitten av ugnen ca 45 minuter tills ytan fått vacker färg. Låt den gärna stå ca 10 minuter innan den serveras.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0