God morgon, med tonvikt på god...
Frukost måste man ju äta, så varför inte se till att den är riktigt god också? En dubbel den här gången, ett riktigt gott bröd och så Dagens Söta på Godare Mat som pålägg...
Båda recepten och 1.000-tals andra hittar du på Godare Mat och fler recept och mer fakta läggs till kontinuerligt. Varför inte bli medlem gratis idag?
Tobbes frukostbröd (20-25 st)
Ingredienser:
Gröt:
4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt
Deg:
50 g margarin eller smör
3 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin
1,5-2,5 liter vetemjöl
Pensling:
ägg
blå vallmofrön
Tillagning:
Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
Stöt kummin i en mortel.
Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1-1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.
Ta ut och låt svalna på galler under duk.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Citrusmarmelad (2 1/2 liter)
Ingredienser:
4 apelsiner
1 grapefrukt
1 citron
1 1/2 liter vatten
1 kg strösocker per kg kokt massa
2 tsk citronsyra
Tillagning:
Tvätta och borsta frukten ordentligt i ljummet vatten.
Skär apelsinerna och citronen i tunna skivor. Skala grapefrukten. Tag bort den vita hinnan. Skär frukten i tunna skivor och strimla skalet.
Lägg all frukt, skal och kärnor i en gryta. Häll på vattnet och låt gärna det hela stå över natten.
Koka fruktmassan i 1 1/2 - 2 tim eller tills skalen blivit mjuka. Skumma väl och tag upp kärnorna.
Väg massan och tillsätt lagom mängd socker. Rör ordentligt.
Koka upp massan. Låt den koka i ca 15 min utan lock eller tills den är simmig och tjock i konsistensen.
Rör ut citronsyran i lite av den heta marmeladen och tillsätt den sedan.
Häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma burkar. Paraffinera och tillslut burkarna väl.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Båda recepten och 1.000-tals andra hittar du på Godare Mat och fler recept och mer fakta läggs till kontinuerligt. Varför inte bli medlem gratis idag?
Tobbes frukostbröd (20-25 st)
Ingredienser:
Gröt:
4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt
Deg:
50 g margarin eller smör
3 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin
1,5-2,5 liter vetemjöl
Pensling:
ägg
blå vallmofrön
Tillagning:
Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
Stöt kummin i en mortel.
Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1-1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.
Ta ut och låt svalna på galler under duk.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Citrusmarmelad (2 1/2 liter)
Ingredienser:
4 apelsiner
1 grapefrukt
1 citron
1 1/2 liter vatten
1 kg strösocker per kg kokt massa
2 tsk citronsyra
Tillagning:
Tvätta och borsta frukten ordentligt i ljummet vatten.
Skär apelsinerna och citronen i tunna skivor. Skala grapefrukten. Tag bort den vita hinnan. Skär frukten i tunna skivor och strimla skalet.
Lägg all frukt, skal och kärnor i en gryta. Häll på vattnet och låt gärna det hela stå över natten.
Koka fruktmassan i 1 1/2 - 2 tim eller tills skalen blivit mjuka. Skumma väl och tag upp kärnorna.
Väg massan och tillsätt lagom mängd socker. Rör ordentligt.
Koka upp massan. Låt den koka i ca 15 min utan lock eller tills den är simmig och tjock i konsistensen.
Rör ut citronsyran i lite av den heta marmeladen och tillsätt den sedan.
Häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma burkar. Paraffinera och tillslut burkarna väl.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Kommentarer
Trackback