Gratäng på franska
Med den förestående grillsäsongen är det dags att hitta nya spännande tilltugg och tillbehör. På Godare Mat hittar du mängder, till exempel den här fransk-inspirerade gratängen som passar utmärkt till grillad kyckling...
Den är också ett alldeles utmärkt vegetariskt alternativ...
Aubergine au gratin à la Tobbe (4 portioner)
Ingredienser:
1 aubergine
3 tomater
salt
grovmalen svartpeppar
1-2 dl riven ost
Sås:
150 g smör
4 äggulor
1 dl vatten
1/2 msk vinäger
1/2 tsk basilika
1/2 tsk salvia
salt
vitpeppar
Tillagning:
Smält matfettet eller skär det i små bitar.
Vispa samman äggulor och vatten i en kastrull i vattenbad. Det får inte koka.
Vispa gulorna tills de börjar tjockna.
Tillsätt matfettet lite i taget.
Ta av från värmen och smaksätt med vinäger, basilika och salvia. Smaka av med salt och vitpeppar.
Häll cirka en tredjedel av såsen i bottnen av en smord ugnssäker form.
Skär auberginen i 1/2-centimetertjocka skivor och fördela jämnt över bottnen i formen. Dofta över salt och grovmalen svartpeppar.
Skär tomaterna i tunna skivor och fördela jämnt över auberginen.
Fördela resterande sås jämnt över grönsakerna och strö den rivna osten överst.
Gratinera i 200º mitt i ugnen tills osten smält och fått fin färg, cirka 35 minuter.
Servera till grillat eller rökt kött, fisk eller fågel, gärna tillsammans med Tobbes aioli och färsk gurka och tomat.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Den är också ett alldeles utmärkt vegetariskt alternativ...
Aubergine au gratin à la Tobbe (4 portioner)
Ingredienser:
1 aubergine
3 tomater
salt
grovmalen svartpeppar
1-2 dl riven ost
Sås:
150 g smör
4 äggulor
1 dl vatten
1/2 msk vinäger
1/2 tsk basilika
1/2 tsk salvia
salt
vitpeppar
Tillagning:
Smält matfettet eller skär det i små bitar.
Vispa samman äggulor och vatten i en kastrull i vattenbad. Det får inte koka.
Vispa gulorna tills de börjar tjockna.
Tillsätt matfettet lite i taget.
Ta av från värmen och smaksätt med vinäger, basilika och salvia. Smaka av med salt och vitpeppar.
Häll cirka en tredjedel av såsen i bottnen av en smord ugnssäker form.
Skär auberginen i 1/2-centimetertjocka skivor och fördela jämnt över bottnen i formen. Dofta över salt och grovmalen svartpeppar.
Skär tomaterna i tunna skivor och fördela jämnt över auberginen.
Fördela resterande sås jämnt över grönsakerna och strö den rivna osten överst.
Gratinera i 200º mitt i ugnen tills osten smält och fått fin färg, cirka 35 minuter.
Servera till grillat eller rökt kött, fisk eller fågel, gärna tillsammans med Tobbes aioli och färsk gurka och tomat.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Kommentarer
Postat av: Sanna
Ha en fin fredag:)
Trackback