Gummi-räkor
Debatten om tillsatser i maten verkar äntligen ta fart även i Sverige och det är hög tid att den gör det. Vi måste börja bli mer kritiska mot matproducenterna och livsmedelsbutikerna. På Godare Mat vill vi ge dig möjligheten att själv kunna tillreda olika livsmedel utan tillsatser.
Det är stor skillnad på butikskedjornas agerande i olika länder. De brittiska livsmedelskedjorna Tesco och Sainsburys köper inte längre in produkter med glutamat till sitt eget sortiment, vårt svenska ICA gör precis tvärtom bland annat med sitt eget märke EuroShopper. Ett exempel är deras räksallad, här är innehållsförteckningen:
Majonnäs (sojaolja, vatten, äggula, ättika, senap (senapsfrö, cayennepeppar), socker, förtjockningsmedel (E412, E415), salt, antioxidationsmedel (E296, E330), smakförstärkare (E621), konserveringsmedel (E202, E211), vitbetor, räkor 15%, surimi 3% (fisk, vatten, vete- och majsstärkelse, äggvita, krabbextrakt, sojaprotein, salt, socker, risvin, krabbarom, färgämne (E120, E170, E160c), smakförstärkare (E621), sötningsmedel (E420, E452)), smakförstärkare (E621), färgämne (E120, E162).
Visst låter det aptitligt med alla tillsatser? Det man skräms av är hur många E-nummer som finns uppräknade och även att både socker och sötningsmedel ingår.
Men vad är alla dessa tillsatser och vilka risker finns med dem, vad kan de eventuellt orsaka? Vi måste komma ihåg att vi egentligen inte vet hur säkra eller farliga alla tillsatser är. Också att tänka på är den så kallade cocktail-effekten, även om ett livsmedel innehåller små mängder så får vi i oss tillsatser från flera olika livsmedel och tillsammans kan det bli både skadliga doser och skadliga kombinationer.
Det här är de tillsatser som ingår i räksalladen ovan:
E414 - Gummi arabicum/akaciagummi - Svåra allergiska reaktioner. Överkänslighet.
E415 - Xantangummi
E296 - Äppelsyra - Eksem.
E330 - Citronsyra
E202 - Kaliumsorbat - Leverskador. Svåra allergiska reaktioner. Nitrit och nitrat E249-E252 reagerar med sorbater E200-E203 och bildar mutagena kemiska föreningar som skapar bestående ärftliga skador.
E211 - Natriumbensoat - Astma. Dermatit - hudsjukdomar. Fosterskador hos försöksdjur ökade betydligt i kombination med acetylsalicylsyra (t.ex Magnecyl). Försenad tillväxt. Hjärnskador. Neurologiska störningar. Kronisk urticaria - utslag som kliar och svider. Signifikant sänkt överlevnadsstatistik hos försöksdjur. Stört näringsupptag. Svåra allergiska reaktioner.
E120 - Karmin/karminsyra (röd) - Fosterskador. Hyperaktivitet. Depression, vredesutbrott, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter m m. Överkänslighet.
E170 - Kalciumkarbonat, kalciumvätekarbonat (vit)
E160c - Paprikaoleoresin/kapsantin/kapsorubin (gul-orange)
E420 - Sorbitol, sorbitolsirap - Ögonskador. Tarmstörningar. Cancer. Svåra allergiska reaktioner.
E452 - Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater, natriumkalciumpolyfosfat - Störningar i matsmältningsenzymerna. Kan öka upptaget av en del giftiga tungmetaller.
E162 - Rödbetsrött
E621 - Mononatriumglutamat - Beteendestörningar som paranoia, djup depression, extrem vrede. Epileptiska anfall (petit mal). Fosterskador. Försenad tillväxt. Hormonstörningar. Konvulsioner. Kvinnlig sterilitet. Leverskador. Nervcellsförstörelse. Provocerar fram astmaattacker. Svåra allergiska reaktioner. Ögonskador. Övervikt. Orsakar "Chinese Restaurant Syndrome". Har orsakat hjärnskador hos alla 14 djurarter som testats med ämnet. Koncentreras i moderkakan och utsätter fostret för dubbla koncentrationen som modern har!
Behöver verkligen alla dessa tillsatser finnas i en räksallad? Och blir den verkligen mer aptitlig för att den är rosafärgad? Än mer förvirrande är tillsatsen av gummi, studsar inte räkorna tillräckligt bra annars om man vill ersätta ungarnas studsbollar? Eller är det för att ungarna själva ska studsa bättre när de blir hyperaktiva av E120 som också ingår i räksalladen? Hur kan en stor rikstäckande butikskedja med gott samvete saluföra en produkt med så mycket tillsatser under eget märke?
Som direkt reaktion mot alla tillsatserna i räksalladen har vi tagit fram ett recept på räksallad du kan göra själv. För att slippa tillsatserna även i majonnäsen som ingår finns efter räksalladsreceptet även recept på majonnäs.
Räksallad à la Tobbe
Ingredienser:
2-3 svartrötter (ca 300 g)
500 g skalade räkor
2 dl majonnäs
1 1/2-2 dl gräddfil
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
(ev 1/2-1 dl finhackad färsk dill)
Tillagning:
Skala och ansa svartrötterna. Riv dem grovt och lägg dem i en stor sil.
Koka upp lättsaltat vatten i en gryta som rymmer silen. När vattnet kokar sänk ned silen med svartrötterna och låt dem koka 3-4 minuter.
Tag upp silen med svartrötterna och skölj dem under kallt vatten. Lägg dem sedan på hushållspapper för att rinna av.
Hacka de väl avrunna räkorna grovt och lägg i en stor skål tillsammans med svartrötterna. Tillsätt majonnäs, gräddfil, salt och vitpeppar. Om dill önskas tillsätts den också nu. Blanda väl.
Slå över räksalladen i en burk med lock och låt stå kallt till dagen efter innan den serveras.
Den här räksalladen passar utmärkt som smörgåspålägg eller kanske tillbehör till grillat.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Majonnäs:
Ingredienser:
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 1/2 dl matolja
salt
peppar
Tillagning:
Tillse att alla ingredienser och redskap har samma temperatur, annars finns det risk att majonnäsen skär sig under tillredningen. Enklast är att helt enkelt ställa allt i kylskåpet en timma innan du ska göra majonnäsen.
Blanda äggulor, senap och vinäger.
Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Det är stor skillnad på butikskedjornas agerande i olika länder. De brittiska livsmedelskedjorna Tesco och Sainsburys köper inte längre in produkter med glutamat till sitt eget sortiment, vårt svenska ICA gör precis tvärtom bland annat med sitt eget märke EuroShopper. Ett exempel är deras räksallad, här är innehållsförteckningen:
Majonnäs (sojaolja, vatten, äggula, ättika, senap (senapsfrö, cayennepeppar), socker, förtjockningsmedel (E412, E415), salt, antioxidationsmedel (E296, E330), smakförstärkare (E621), konserveringsmedel (E202, E211), vitbetor, räkor 15%, surimi 3% (fisk, vatten, vete- och majsstärkelse, äggvita, krabbextrakt, sojaprotein, salt, socker, risvin, krabbarom, färgämne (E120, E170, E160c), smakförstärkare (E621), sötningsmedel (E420, E452)), smakförstärkare (E621), färgämne (E120, E162).
Visst låter det aptitligt med alla tillsatser? Det man skräms av är hur många E-nummer som finns uppräknade och även att både socker och sötningsmedel ingår.
Men vad är alla dessa tillsatser och vilka risker finns med dem, vad kan de eventuellt orsaka? Vi måste komma ihåg att vi egentligen inte vet hur säkra eller farliga alla tillsatser är. Också att tänka på är den så kallade cocktail-effekten, även om ett livsmedel innehåller små mängder så får vi i oss tillsatser från flera olika livsmedel och tillsammans kan det bli både skadliga doser och skadliga kombinationer.
Det här är de tillsatser som ingår i räksalladen ovan:
E414 - Gummi arabicum/akaciagummi - Svåra allergiska reaktioner. Överkänslighet.
E415 - Xantangummi
E296 - Äppelsyra - Eksem.
E330 - Citronsyra
E202 - Kaliumsorbat - Leverskador. Svåra allergiska reaktioner. Nitrit och nitrat E249-E252 reagerar med sorbater E200-E203 och bildar mutagena kemiska föreningar som skapar bestående ärftliga skador.
E211 - Natriumbensoat - Astma. Dermatit - hudsjukdomar. Fosterskador hos försöksdjur ökade betydligt i kombination med acetylsalicylsyra (t.ex Magnecyl). Försenad tillväxt. Hjärnskador. Neurologiska störningar. Kronisk urticaria - utslag som kliar och svider. Signifikant sänkt överlevnadsstatistik hos försöksdjur. Stört näringsupptag. Svåra allergiska reaktioner.
E120 - Karmin/karminsyra (röd) - Fosterskador. Hyperaktivitet. Depression, vredesutbrott, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter m m. Överkänslighet.
E170 - Kalciumkarbonat, kalciumvätekarbonat (vit)
E160c - Paprikaoleoresin/kapsantin/kapsorubin (gul-orange)
E420 - Sorbitol, sorbitolsirap - Ögonskador. Tarmstörningar. Cancer. Svåra allergiska reaktioner.
E452 - Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater, natriumkalciumpolyfosfat - Störningar i matsmältningsenzymerna. Kan öka upptaget av en del giftiga tungmetaller.
E162 - Rödbetsrött
E621 - Mononatriumglutamat - Beteendestörningar som paranoia, djup depression, extrem vrede. Epileptiska anfall (petit mal). Fosterskador. Försenad tillväxt. Hormonstörningar. Konvulsioner. Kvinnlig sterilitet. Leverskador. Nervcellsförstörelse. Provocerar fram astmaattacker. Svåra allergiska reaktioner. Ögonskador. Övervikt. Orsakar "Chinese Restaurant Syndrome". Har orsakat hjärnskador hos alla 14 djurarter som testats med ämnet. Koncentreras i moderkakan och utsätter fostret för dubbla koncentrationen som modern har!
Behöver verkligen alla dessa tillsatser finnas i en räksallad? Och blir den verkligen mer aptitlig för att den är rosafärgad? Än mer förvirrande är tillsatsen av gummi, studsar inte räkorna tillräckligt bra annars om man vill ersätta ungarnas studsbollar? Eller är det för att ungarna själva ska studsa bättre när de blir hyperaktiva av E120 som också ingår i räksalladen? Hur kan en stor rikstäckande butikskedja med gott samvete saluföra en produkt med så mycket tillsatser under eget märke?
Som direkt reaktion mot alla tillsatserna i räksalladen har vi tagit fram ett recept på räksallad du kan göra själv. För att slippa tillsatserna även i majonnäsen som ingår finns efter räksalladsreceptet även recept på majonnäs.
Räksallad à la Tobbe
Ingredienser:
2-3 svartrötter (ca 300 g)
500 g skalade räkor
2 dl majonnäs
1 1/2-2 dl gräddfil
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
(ev 1/2-1 dl finhackad färsk dill)
Tillagning:
Skala och ansa svartrötterna. Riv dem grovt och lägg dem i en stor sil.
Koka upp lättsaltat vatten i en gryta som rymmer silen. När vattnet kokar sänk ned silen med svartrötterna och låt dem koka 3-4 minuter.
Tag upp silen med svartrötterna och skölj dem under kallt vatten. Lägg dem sedan på hushållspapper för att rinna av.
Hacka de väl avrunna räkorna grovt och lägg i en stor skål tillsammans med svartrötterna. Tillsätt majonnäs, gräddfil, salt och vitpeppar. Om dill önskas tillsätts den också nu. Blanda väl.
Slå över räksalladen i en burk med lock och låt stå kallt till dagen efter innan den serveras.
Den här räksalladen passar utmärkt som smörgåspålägg eller kanske tillbehör till grillat.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Majonnäs:
Ingredienser:
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 1/2 dl matolja
salt
peppar
Tillagning:
Tillse att alla ingredienser och redskap har samma temperatur, annars finns det risk att majonnäsen skär sig under tillredningen. Enklast är att helt enkelt ställa allt i kylskåpet en timma innan du ska göra majonnäsen.
Blanda äggulor, senap och vinäger.
Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Kommentarer
Trackback